Digitale Transformatie in het verkoopproces

In 6 stappen naar een geïntegreerde commerciële strategie

Digitale Transformatie in het verkoopproces

Digitalisering heeft ervoor gezorgd dat markten transparanter zijn geworden. Consumenten hebben bij de oriëntatie op een aankoop oneindig veel informatie tot hun beschikking. De macht is hierdoor bij de consument komen te liggen. Kortom, we zitten in een kopersmarkt.

Als retailer is het daarom steeds belangrijker geworden dat je je klant begrijpt, zodat je hen zo goed mogelijk kunt voorzien in hun behoefte. Veel organisaties roepen weliswaar dat de klant centraal staat, maar in de praktijk blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. Stap 1 is om te kijken vanuit de klant.

Het commerciële proces verloopt niet altijd chronologisch

Het commerciële proces voordat een potentiële klant daadwerkelijk klant wordt, vraagt om een outside-in-benadering. Voor klanten verloopt het proces van uitzoeken, selecteren, kopen, gebruiken en opnieuw kopen namelijk niet zo chronologisch als door veel organisaties wordt gedacht. Online- en offline contactmomenten wisselen elkaar continu af en het contact met Marketing, Sales en Service verloopt lang niet altijd in de geplande volgorde.

De verschillende afdelingen zullen de klant dan ook samen moeten bedienen, op basis van de vragen die op specifieke momenten relevant zijn voor de klant en via de kanalen die op dat moment het meeste gemak bieden. Om dit te realiseren is het verbinden van mensen, inzichten en systemen de sleutel tot succes.

De 6 stappen methode

In dit e-book van Macaw lees je verder over de 6 stappen waarmee je een succesvolle commerciële strategie kunt realiseren, waarin de klant gedurende de gehele customer journey optimaal wordt bediend. Hierbij komen onder meer aan bod:

  • Het gebruik maken van verschillende databronnen
  • Het samenbrengen van afdelingen in een kopgroep
  • Het principe ‘always be closing’ in de praktijk brengen

Download het e-book voor meer ins en outs over de 6 stappen methode.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom Innovatie in de retailRetail TransformationInstore & Online bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Innovatie in de retail :  Dichter bij je klanten met assortimentsoptimalisatie

Wil jij trouwe klanten, snel inspelen op veranderende wensen én je concurrenten voorblijven? Dan is het noodzakelijk om inzicht te hebben in alle data binnen de organisatie. Deze data zorgen er namelijk voor dat jij op de juiste manier jouw producten aan de juiste klantgroep kan aanbieden. Assortimentsoptimalisatie is daarbij een mooi hulpmiddel. Wat het precies is, dat lees je hier.

Lees verder

Retail Transformation :  Waar moet je op letten bij een commerce platform

De keuze voor een commerce platform kan lastig zijn. Hoe zet je bijvoorbeeld de klant centraal binnen het platform? En wat heeft mijn organisatie nodig in een commerce platform? In deze whitepaper zetten we de uitdagingen voor de keuze van een commerce platform op een rij en vind je een checklist om jouw organisatie bij deze keuze te helpen!

Lees verder

Instore & Online :  Optimale winkelbeleving door middel van retail data

Dankzij de opkomst van online retail zijn er de laatste jaren al meerdere winkelketens uit het straatbeeld verdwenen. Toch biedt deze digitalisering ook kansen aan retailers om de toegevoegde waarde van het bezoek aan een fysieke winkel te vergroten. Data helpt namelijk om persoonlijke klantervaringen te realiseren via verschillende kanalen. Maar wat zijn de 3 stappen naar een datagedreven retailorganisatie?

Lees verder
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.