Dashboards: 10 tips voor het optimale format

Plan, informeer en blijf kritisch

Plan, informeer en blijf kritisch

Een goed ontworpen dashboard is het beginpunt voor uw analytics. Gewapend met een grote hoeveelheid data kan uw organisatie nog sneller beslissingen maken, gebaseerd op harde feiten. Het juiste dashboard is duidelijk, heeft kleuren om de verschillen te verduidelijken en heeft alle data direct beschikbaar. Maar hoe bouwt u dit dashboard dat voldoet aan deze eisen?

3 hoofdeisen aan een dashboard

Het juiste ontwerp van een dashboard valt of staat met de volgende 3 punten: doordachte planning, informerend design en een kritisch oog voor wat blijft en gaat. Deze 3 punten zijn onder te verdelen in 10 tips. De eerste 4 tips lichten we hieronder verder toe:

1.      Zorg dat u uw doelgroep kent

Bij het maken van een dashboard moet u zichzelf afvragen voor wie u dit maakt. Wie is uw doelgroep? Is het een drukke salesmedewerker die maar enkele seconden heeft voor een blik op de data? Of is het een team die de maandelijkse cijfers gaat bespreken? Bedenk daarnaast ook wat het ervaringsniveau van de medewerkers is.

2.      Bedenk hoe groot het display moet worden

Als u een dashboard ontwerpt voor een desktop en uw gebruikers bekijken het met een smartphone, dan is de gebruikerservaring niet best. Onderzoek bij uw gebruikers met wat voor apparaat ze werken.

3.      Zorg voor een snelle laadtijd

Ook al is uw dashboard nog zo mooi, als het te lang duurt om het op te vragen raken mensen gefrustreerd. Een filterfunctie is vaak killing voor de laadtijd vertraagt de beantwoording van vragen die u aan het systeem stelt.

4.      Maak gebruik van de ‘sweet spot’

Wat is de sweet spot? De sweet spot is de plek waar je in één keer de maximale respons behaald. De meeste mensen scannen consequent en instinctief van linksboven naar rechtsonder. Kijk maar eens naar de afbeelding in de whitepaper van een eye tracking hittekaart.

Wilt u meer te weten komen over het goed en effectief gebruik maken van dashboards? Waarschijnlijk helpt deze whitepaper met 10 tips voor een goed dashboard u verder op weg.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom Data ManagementBusiness Analytics bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Data Management :  Dus jij wil een datagedreven organisatie worden?

Technologieën zoals machine learning en voorspellende analytics brengen datagedreven werken voor veel organisaties dichterbij dan ooit. Toch lopen veel IT-afdelingen op tegen de grenzen van wat technisch mogelijk is. De traditionele IT-omgeving vervangen door een modern alternatief is een noodzaak, maar hoe pak je dat aan? En hoe weet je of jouw IT-afdeling wel klaar is voor deze digitale transformatie?

Lees verder

Data Management :  Databeveiliging in Office 365 is jouw verantwoordelijkheid

Superhandig Office 365, altijd en overal toegang tot mijn data en ik hoef me echt nergens meer zorgen over te maken! Het is een grote misvatting om te denken dat Microsoft echt alles voor je regelt. In de praktijk ligt het anders; Microsoft neemt je inderdaad veel werk uit handen, maar de verantwoordelijkheid voor jouw data ligt bij jou. Besteed jij voldoende tijd aan databescherming?

Lees verder

Business Analytics :  AI-puzzel wordt gelegd

Wij krijgen steeds meer inzicht in de mogelijkheden van AI. De eerste successen zijn behaald en AI wint aan momentum. Een goed moment om de bevindingen van 305 experts uit diverse branches te verzamelen. Dit onderzoeksrapport zet best practices op een rij, toont aan dat ethiek hoog op de agenda staat en benadrukt de link tussen AI en analytics.

Lees verder
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.