Dashboards: 10 tips voor het optimale format

Plan, informeer en blijf kritisch

Plan, informeer en blijf kritisch

Een goed ontworpen dashboard is het beginpunt voor uw analytics. Gewapend met een grote hoeveelheid data kan uw organisatie nog sneller beslissingen maken, gebaseerd op harde feiten. Het juiste dashboard is duidelijk, heeft kleuren om de verschillen te verduidelijken en heeft alle data direct beschikbaar. Maar hoe bouwt u dit dashboard dat voldoet aan deze eisen?

3 hoofdeisen aan een dashboard

Het juiste ontwerp van een dashboard valt of staat met de volgende 3 punten: doordachte planning, informerend design en een kritisch oog voor wat blijft en gaat. Deze 3 punten zijn onder te verdelen in 10 tips. De eerste 4 tips lichten we hieronder verder toe:

1.      Zorg dat u uw doelgroep kent

Bij het maken van een dashboard moet u zichzelf afvragen voor wie u dit maakt. Wie is uw doelgroep? Is het een drukke salesmedewerker die maar enkele seconden heeft voor een blik op de data? Of is het een team die de maandelijkse cijfers gaat bespreken? Bedenk daarnaast ook wat het ervaringsniveau van de medewerkers is.

2.      Bedenk hoe groot het display moet worden

Als u een dashboard ontwerpt voor een desktop en uw gebruikers bekijken het met een smartphone, dan is de gebruikerservaring niet best. Onderzoek bij uw gebruikers met wat voor apparaat ze werken.

3.      Zorg voor een snelle laadtijd

Ook al is uw dashboard nog zo mooi, als het te lang duurt om het op te vragen raken mensen gefrustreerd. Een filterfunctie is vaak killing voor de laadtijd vertraagt de beantwoording van vragen die u aan het systeem stelt.

4.      Maak gebruik van de ‘sweet spot’

Wat is de sweet spot? De sweet spot is de plek waar je in één keer de maximale respons behaald. De meeste mensen scannen consequent en instinctief van linksboven naar rechtsonder. Kijk maar eens naar de afbeelding in de whitepaper van een eye tracking hittekaart.

Wilt u meer te weten komen over het goed en effectief gebruik maken van dashboards? Waarschijnlijk helpt deze whitepaper met 10 tips voor een goed dashboard u verder op weg.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom BI ToolsData ManagementBusiness Analytics bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

BI Tools :  Dé cloud strategie voor BI en analytics

Ondertussen is de cloud niet meer weg te denken uit het straatbeeld dat BI en analytics heet. Steeds meer organisaties zien de mogelijkheden in van de cloud op dit gebied want het is een flexibele en schaalbare oplossing. In deze whitepaper worden de ervaringen en best practices uiteengezet. Lees snel verder!

Lees verder

Data Management :  Betere budgettering en planning zorgen voor meer groei

Planning en budgettering zijn een essentieel onderdeel bij het maken van datagedreven beslissingen. Voor veel bedrijven is dit echter een behoorlijke uitdaging. De informatie die de financiële afdeling nodig heeft zit vaak in losse spreadsheets of in verouderde systemen. Om inzicht te krijgen in alle informatie hebben we dus software nodig waar data uit verschillende systemen samenkomen voor analyse. Je leest er alles over in deze whitepaper.

Lees verder

Data Management :  AI-puzzel wordt gelegd

Wij krijgen steeds meer inzicht in de mogelijkheden van AI. De eerste successen zijn behaald en AI wint aan momentum. Een goed moment om de bevindingen van 305 experts uit diverse branches te verzamelen. Dit onderzoeksrapport zet best practices op een rij, toont aan dat ethiek hoog op de agenda staat en benadrukt de link tussen AI en analytics.

Lees verder

Business Analytics :  AI-puzzel wordt gelegd

Wij krijgen steeds meer inzicht in de mogelijkheden van AI. De eerste successen zijn behaald en AI wint aan momentum. Een goed moment om de bevindingen van 305 experts uit diverse branches te verzamelen. Dit onderzoeksrapport zet best practices op een rij, toont aan dat ethiek hoog op de agenda staat en benadrukt de link tussen AI en analytics.

Lees verder

Business Analytics :  5 gouden datamanagement tips

Analytics is al lang niet meer exclusief voorbehouden aan enterprises en innovators. Iedere organisatie ziet het belang in van data en analytics om meer inzicht te krijgen in de business. Maar hebben we ook de stap gezet naar echte datagedreven beslissingen? Met de 5 datamanagement tips uit deze whitepaper zet je die laatste stap naar echte datagedreven beslissingen.

Lees verder
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.