Cloud Computing...

De veranderende rol van de ICT afdeling

De veranderende rol van de ICT afdeling

Toonaangevende onderzoeksbureau's, zoals Gartner en Forrester, zien dat cloud momenteel een van de belangrijkste trends is bij organisaties. Veel organisaties maken al gebruik van een cloud-oplossing. Voor het kiezen van een cloud-oplossing is het van belang een weloverwogen keuze te maken. De keuze van een cloud-oplossing kan niet alleen een grote invloed hebben op de bedrijfsvoering, maar het kan ook een grote impact hebben op de ICT organisatie.

De veranderende rol van de ICT manager en de ICT afdeling
Cloud veranderd niet alleen een hoop op de ICT afdeling, maar cloud veranderd ook de rol van de ICT manager. Een ICT afdeling richt zich minder op beheer en het oplossen van problemen en meer op het voeren van de regie. Met deze verandering komen ook een aantal uitdagingen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • De ICT afdeling is medeverantwoordelijk voor de informatiebeveiliging
  • De beheer werkzaamheden verschuiven naar de cloud leverancier
  • ‘Personal’ clouds en ‘geheime’ clouds

‘Personal’ clouds en ‘geheime’ clouds
Steeds meer eindgebruikers maken gebruik van persoonlijke cloud oplossingen. Enkele voorbeelden van dergelijke persoonlijke cloud oplossingen zijn: Dropbox, Gmail, Prezi of Slideshare.  Deze cloud-oplossingen worden vaak gebruikt zonder toestemming van de ICT afdeling.

Geheime clouds worden naast personal clouds ook veel gebruikt in verschillende organisaties. Uit onderzoek van VMware is gebleken dan 34% van de Nederlandse IT managers zeker weet dat medewerkers gebruik maken van een cloud oplossing zonder toestemming. Een voorbeeld hiervan is dat de marketing afdeling gebruik maakt van Salesforce en daardoor de bestaande CRM oplossing links laat liggen.

Het artikel
Download vrijblijvend het artikel en kom meer te weten over de veranderde rol van de ICT manager en afdeling. Daarnaast hoe de ICT organisatie een gedegen keuze kan maken aan de hand van deze whitepaper.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom Cloud ComputingCloud visie & trendsCloud in de Praktijk bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Cloud Computing :  Niet te missen ICT-trends in het onderwijs

Hoe kan het onderwijs maximaal gebruik maken van de technologische ontwikkelingen die zich in razendsnel tempo aanmelden? Deze whitepaper gaat dieper in op de belangrijkste trends van 2018 en legt uit waarom deze zo belangrijk zijn voor de toekomst van een onderwijsinstelling. Op basis van deze inzichten kan ook jij aan de slag met het opstellen van een ICT-investeringsplan.

Lees verder

Cloud visie & trends :  Waarom SAP goedkoper en flexibeler op Azure draait

De cloud heeft zich ontwikkeld tot een platform dat nieuwe kansen voor business creëert. Niet alleen de besparingen op infrastructuur zijn interessant, ook de extra flexibiliteit kan heel belangrijk zijn voor organisaties. Een oplossing als SAP op het cloudplatform Azure kan een hele interessante optie zijn. Wilt u meer weten over deze oplossingen? Download de whitepaper SAP on Azure; Why you should go there en zet de eerste stap naar een efficiëntere organisatie.

Lees verder

Cloud in de Praktijk :  Voedselindustrie volledig over op cloud-oplossingen?

De food-sector is wat terughoudend bij het gebruik van cloud-toepassingen. Veel voedselproducenten hebben een eigen server-omgeving in huis waarop het ERP-systeem en andere applicaties draaien. De cloud heeft een aantal grote voordelen boven een on-premise omgeving. Digitaal transformeren loont en cloud is een vereiste om efficiënter te kunnen produceren. Waarom? Dat leest u in de whitepaper.

Lees verder

Cloud in de Praktijk :  Hoe start u met de cloud?

Een vraag waar momenteel veel organisatie mee worstelen is: Hoe start ik met de cloud? Deze whitepaper gaat uitgebreid in op wat cloud is, wat de mogelijkheden en keuzes zijn en hoe u dit vervolgens omzet naar een cloud strategie en roadmap. Lees er verder over in de volledige whitepaper.

Lees verder
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.