Betere beveiliging door sterkere wachtwoorden?

Of is het wachtwoord zijn houdbaarheidsdatum voorbij

Of is het wachtwoord zijn houdbaarheidsdatum voorbij

Hoe uniek zijn jouw wachtwoorden? Heb jij voor elk account een uniek wachtwoord of recycle jij gewoon dat ene wachtwoord voor alle sites en applicaties? De kans is groot dat jij in de tweede categorie valt. We weten dat het niet hoort, maar onderzoek toont aan dat we toch met zijn allen in deze valkuil trappen. Zo maken we onszelf en de organisatie wel erg kwetsbaar voor phishing en cyberaanvallen. Maar liefst 81% van de geslaagde cyberaanvallen werden veroorzaakt door gestolen of makkelijk te hacken wachtwoorden.

Moeilijker maken dan maar?

Moeten we dan toch maar aan de slag met een veelvoud aan ingewikkelde wachtwoorden, inclusief hoofdletters, cijfers en speciale tekens? Heel gebruiksvriendelijk is dat natuurlijk niet. Misschien is het wel gewoon tijd om af te stappen van de achterhaalde wachtwoordbeveiliging en te kiezen voor een gebruiksvriendelijkere en veiligere oplossing: multi-factor authenticatie.

Combineren van diverse factoren

Bij multi-factor authenticatie stap je af van het traditionele wachtwoord en kies je voor een gelaagde aanpak. Het systeem gaat controleren of jij wel bent wie je zegt te zijn op basis van:

  • Iets wat je weet, zoals bijvoorbeeld een pincode of wachtwoord
  • Iets wat je hebt, bijvoorbeeld een code op je smartphone
  • Iets wat je bent, dus biometrische gegevens zoals vingerafdruk of irisscan

Veel bedrijven gebruiken al een multi-factor authenticatie voor thuiswerkers, maar een volledige uitrol binnen de organisatie is vaak een te grote financiële operatie. Dat is zonde, want de gevolgen van een cyberaanval kunnen natuurlijk ook behoorlijk in de papieren lopen.

Kies voor een betere beveiliging en zeg het wachtwoord vaarwel

Benieuwd welke andere struikelblokken bedrijven belemmeren in het veiliger maken van hun toegangsbeheer? Download de whitepaper Wachtwoorden zijn achterhaald en ontdek welk nieuwe oplossingen uiteindelijk het wachtwoord definitief met pensioen sturen.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom SecurityCybercrimeData Management bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Security :  Informatiebeveiliging is key voor Digitale Overheid

Overheden handelen steeds meer zaken digitaal af. Dit betekent uiteraard dat de informatiebeveiliging op orde moet zijn. In dit artikel beschrijven we de laatste ontwikkelingen op het gebied van security die gemeenten, provincies, het Rijk en uiteraard de burger raken. De Digitale Overheid is een positieve ontwikkeling, maar veiligheid staat voorop; wapen u tegen digitale gevaren met de kennis uit dit artikel.

Lees verder

Security :  Cloud-security FAQ

Er zijn nog altijd organisaties die het spannend vinden om over te stappen naar de cloud. Met name de beveiliging van bedrijfskritische gegevens in de cloud is reden tot zorg. Is de cloud echt zo onveilig als sommigen nog steeds denken? In deze FAQ worden de meest gestelde vragen over cloud-security beantwoord.

Lees verder

Cybercrime :  In 8 stappen cybersecurity valkuilen herkennen en aanpakken

Je wil uiteraard niet dat jouw onderneming het slachtoffer wordt van een cyberaanval. Toch tonen cijfers aan dat het mkb te weinig aandacht besteedt aan het beveiligen van hun IT-infrastructuur en daardoor nog te vaak het slachtoffer zijn van cyberaanvallen en datalekken. Deze whitepaper zet de valkuilen voor jouw organisatie op een rij en vertelt hoe je deze aanpakt.

Lees verder

Data Management :  Betere budgettering en planning zorgen voor meer groei

Planning en budgettering zijn een essentieel onderdeel bij het maken van datagedreven beslissingen. Voor veel bedrijven is dit echter een behoorlijke uitdaging. De informatie die de financiële afdeling nodig heeft zit vaak in losse spreadsheets of in verouderde systemen. Om inzicht te krijgen in alle informatie hebben we dus software nodig waar data uit verschillende systemen samenkomen voor analyse. Je leest er alles over in deze whitepaper.

Lees verder

Data Management :  AI-puzzel wordt gelegd

Wij krijgen steeds meer inzicht in de mogelijkheden van AI. De eerste successen zijn behaald en AI wint aan momentum. Een goed moment om de bevindingen van 305 experts uit diverse branches te verzamelen. Dit onderzoeksrapport zet best practices op een rij, toont aan dat ethiek hoog op de agenda staat en benadrukt de link tussen AI en analytics.

Lees verder

Partner

Micro Focus

Micro Focus helpt bedrijven bij het maximaliseren van hun bestaande software investeringen en helpt organisaties met het omarmen van innovatie in de wereld van hybrid IT - van mainframe tot mobiel tot cloud.

Profiel Micro Focus ›
 
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.