Barrier denken, barrier doen! – Pragmatisch en proactieve risicoanalyse

Bedrijfsrisico’s herkennen en minimaliseren met de Bowtie methode

Bedrijfsrisico’s herkennen en minimaliseren met de Bowtie methode

De balans vinden tussen doel en risico’s, dat is waar risicomanagement om draait. Als bedrijf moet je nadenken over de risico’s die je van tevoren kunt minimaliseren om op bepaalde momenten beslissende knopen door te kunnen hakken. Van oorsprong behoorde risicomanagement meer bij financiële instellingen, echter gaat het tegenwoordig meer over de bedrijfsvoering en strategieën. De Bowtie methode stelt organisaties in staat om bij iedere organisatie een goede balans te krijgen tussen  de risico’s en genomen maatregelen.

Aanpak

Om een indruk te geven van hoe een risicoanalyse in zijn werk gaat, staat een beperkt uitgevoerde analyse in deze whitepaper. Hierbij zijn een aantal vragen opgesteld die bedoeld zijn om de risico’s in kaart te brengen. Hieronder staan enkele vragen uit de analyse:

  • Wat kunnen we doen om de calamiteit te voorkomen?
  • Wat zijn de risico’s binnen deze activiteit?
  • Wat veroorzaakt dat we het risico niet meer beheersen?

Voordelen

De Bowtie methode laat vier belangrijke voordelen zien bij risicomanagement. De uitkomsten zijn er een van. De methode geeft namelijk een compleet overzicht van de soorten risico’s en effecten maar ook van onder andere de control verantwoordelijkheden, gebruikte systemen en beheersmaatregelen.

Download geheel vrijblijvend de whitepaper “Barrier denken, barrier doen! – Pragmatisch en proactieve risicoanalyse” waarin de Bowtiemethode zorgt dat u een goed inzicht krijgt in de risico’s waarmee uw bedrijf te maken kan krijgen.

Let op: Dit is een gearchiveerd artikel. Kennisportal brengt graag actuele kennis rondom Strategisch Management bij u onder de aandacht. Deze vindt u hiernaast.

Strategisch Management :  Brandmanagement is de sleutel voor internationaal succes

Als brandmanager van een internationale organisatie ben je constant op zoek naar de balans tussen lokale wensen en internationale verwachtingen. Een consistent en consequent brandmanagement is sleutel tot succes en zorgt ervoor dat een organisatie zich kan onderscheiden van concurrenten. Deze whitepaper geeft antwoord op de vraag: "Hoe komt jouw corporate merk het beste uit de verf?”

Lees verder

Strategisch Management :  Productiviteit verhogen met 10 quick wins

Meer werk verzetten, in minder tijd zonder jezelf over de kop te werken? De werkdruk ligt steeds hoger en werkgevers hebben steeds hogere verwachtingen. Hoe kun je aan deze eisen voldoen? Deze uitdaging gaan we aan met de 10 quick wins in deze whitepaper. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van verouderde IT-systemen, effectiever vergaderen en slimmer samenwerken. Lees snel verder en verhoog de productiviteit in jouw organisatie.

Lees verder
 
 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.