Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Kennis delen met ondernemers

Vandaag sprak ik met een jonge ondernemer die mij vroeg of ik samen met hem een programma voor ondernemers zou willen verzorgen om ze versneld de laatste ontwikkelingen van modern organiseren, internet, online marketing, social business, Het Nieuwe Werken, crowd sourcing & Funding en social intranetten, bij te brengen.
Kort vertaald is de vraag: deel je kennis met ondernemers hoe ze een “slimme organisatie” kunnen bouwen en bespreek de verschillende aspecten die daar mee te maken hebben.

Slimme organisaties
Nou lijkt mij dat natuurlijk ontzettend interessant, omdat we daar eigenlijk al vanaf 1991 mee bezig zijn en nu wel zover zijn dat we redelijk begrijpen hoe je een “slimme organisatie” moet bouwen. Uiteraard leren ook ondernemers het meest van de fouten die je hebt gemaakt, en ik ben ook meer dan bereid mijn eigen fouten te delen.

Vertrouwen
De vraag is natuurlijk of ondernemers daar nu opzitten te wachten. Zijn ervaring was dat veel wat oudere ondernemers, mijn leeftijd dus, erg druk zijn geweest met het boven water houden van hun bedrijf en veel ontwikkelingen op het gebied van technologie en de slimme toepassing ervan hebben gemist.
Wat hun probleem lijkt te zijn is bij wie ze nou terecht kunnen om vanuit een ondernemersperspectief te horen waar de wereld nu staat, wat de mogelijkheden zijn, hoe zaken zich tot elkaar verhouden en welke kansen de nieuwe mogelijkheden bieden voor hun bedrijf.
Het lijkt mij super interessant om samen met specialisten op deelgebieden (voor de echt inhoudelijke vragen) ondernemers te inspireren en van nieuwe inzichten te voorzien waardoor zij hun bedrijven slimmer, innovatiever, en duurzamer dan ooit kunnen maken. Een laagdrempelige ondernemerscommunity zou er voor kunnen zorgen dat ze van elkaars ervaringen leren, nieuwe combinaties maken en als geheel sterker kunnen worden.

Droom
Iedere economie vindt haar wortels bij ondernemingen en vooral bij ondernemers. Zij zijn bereid om risico’s te lopen omdat ze hun eigen droom willen verwezenlijken. Het gaat ondernemers niet om bonussen of korte termijn beslissingen. Het gaat om duurzame oplossingen die dicht tegen hun hart liggen.

Kennis delen
Maar we leven in een tijdsgewricht waar ongeveer alles tegelijkertijd aan het veranderen is. In die wereld wil je de juiste keuzes kunnen maken en dan helpt het wanneer je overzicht hebt. Ik heb zeker niet de pretentie dat ik denk te weten hoe de wereld in elkaar steekt en waar het heen gaat. Maar ik zit wel in een vakgebied dat gaat over het ontwikkelen van “slimme organisatie” waarbij informatietechnologie een onmisbaar element is.
Mocht inderdaad blijken dat er ondernemers behoefte hebben aan onze kennis en ervaring over “slimme organisaties”, dan ben ik samen met de jonge ondernemer Guus meer dan bereid deze kennis te delen.
Ik hou jullie op de hoogte.