Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Kant-en-klaar of zelf bouwen?

De juiste basis voor jouw IoT-avontuur

Stel je voor: een chipsfabrikant – de eetbare variant – krijgt regelmatig klachten van consumenten dan hun zak chips leeg is. Om dit probleem om te lossen verzint een speciaal in het leven geroepen taskforce een ingenieus systeem dat alle zakken chips weegt. Zijn ze te licht, dan gaat er een melding naar de operator en wordt de zak uit het productieproces gehaald. Zo onderschept men in de eerste week 10 lege zakken. Maar na 3 weken zijn er geen lege zakken meer te vinden. Wat blijkt? De operator vond het erg vervelend om elke keer een signaal te krijgen en handmatig een zak te verwijderen. Dus hij kocht een ventilator die alle lege zakken voor het weegproces de band afblies. Leuk voorbeeld, en precies waar deze whitepaper over gaat. Ga je aan de slag met IoT, dan is het belangrijk om de juiste IoT-oplossing te kiezen voor jouw organisatie: PaaS (het ontwikkelen van een systeem om de zakken te wegen) of SaaS (een ventilator kopen).  

IoT voor procesoptimalisatie of onderscheidend vermogen

IoT wordt door bedrijven vaak ingezet om interne operaties te verbeteren en om een hogere efficiëntie te bereiken. Denk hierbij aan het smart maken van jouw kantoor om zo energiebesparingen te realiseren. Je kunt ook IoT inzetten om je te onderscheiden van concurrenten door extra waarde toe te voegen aan producten of door nieuwe verdienmodellen te introduceren. Autoproducenten maken bijvoorbeeld met IoT hun auto’s smart. Ze verzamelen data en gebruiken die om bestuurders een betere ervaring te bieden en inzicht te geven in toekomstig onderhoud.

Hoe nu de juiste IoT-oplossing kiezen?

In jouw afweging tussen PaaS of SaaS is het dus belangrijk om precies te weten waarom je aan de slag gaat met IoT. Ga je voor optimalisatie of wil je een verschil maken in de markt? Deze whitepaper beschrijft in detail de verschillen tussen de SaaS en PaaS. Waar moet je rekening mee houden wanneer je kiest voor oplossing A of B? Wat zijn de beperkingen? Bekijk welke oplossing aansluit bij jouw wensen. En vermijd zo een dure investering in een weegsysteem terwijl de ventilator het net zo goed deed… 

 

Download de whitepaper
Download