Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Kan jouw cloudoplossing wat jouw organisatie wil?

Vanuit een bestaande IT-omgeving migreren naar de cloud is iets wat je niet zomaar doet. Er komt veel bij kijken, niet alleen in technisch maar vooral ook in organisatorisch opzicht. Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe omgeving goed aansluit bij je organisatie?

Het toonaangevende IT-consultancybureau Gartner heeft onlangs onderzocht waar organisaties het meest op vastlopen bij cloudmigraties. Een veelvoorkomend obstakel blijkt te ontstaan wanneer het organisatiebeleid en het IT-beleid in de loop der jaren steeds verder uit elkaar komen te liggen.

Hiaat tussen organisatie en IT-beleid

Discrepanties tussen organisatiebeleid en IT-beleid zijn vaak eenvoudig te verklaren. Een belangrijke factor bij veel organisaties is de aloude investeringscyclus die niet meer voldoet. Voorheen investeerde een organisatie eens in de 3 à 5 jaar in IT-omgevingen. Een nieuwe investering werd pas gedaan wanneer de verouderde apparatuur was afgeschreven. Zo waren de kosten goed te voorspellen en kon het IT-landschap meegroeien met de organisatiebehoefte.

Meer flexibiliteit met de cloud

In de basis is er nog steeds niet eens zoveel mis zo’n vaste investeringscyclus. Sterker nog: er zijn nog heel wat organisaties die dat principe nog steeds hanteren. Maar er zijn ook steeds meer moderne organisaties die sneller willen kunnen anticiperen en inhaken op veranderingen in de markt. Dat wordt allemaal een stuk eenvoudiger met de cloud, waarin je flexibel kunt op- en afschalen en niet vast zit aan lange contractstermijnen. Bovendien betaal je voor een cloudinfrastructuur alleen voor het verbruik en hoef je dus niet periodiek grote investeringen te doen.

Gefaseerd werkt beter

Dat we uiteindelijk allemaal naar de cloud gaan, staat wat mij betreft wel vast. Maar de ene cloudoplossing is de andere niet. De beste keuze is afhankelijk van de doelen die je als organisatie nastreeft. En elke organisatie heeft haar eigen behoeftes als het gaan om cloudinfrastructuur. Het is daarom nooit verstandig om zomaar hals over kop in een nieuwe cloudomgeving te duiken. Dat kun je veel beter in meerdere fases doen. Ook omdat je dan niet te vroeg afscheid hoeft te nemen van kostbare IT-investeringen die je al hebt gedaan.

Cruciale vragen

Als je succesvol in fases wilt migreren naar de cloud, moet je nadenken over een aantal cruciale vragen. Zoals:

  • Welk type cloudomgeving past goed bij onze organisatie?
  • Welke omgeving/applicatie kan veilig in de cloud draaien en is eenvoudig te beheren?
  • Wat is de concrete aanleiding/noodzaak om een omgeving naar de cloud te migreren?
  • Welke eventuele beperkingen brengt de cloud met zich mee voor een omgeving?
  • Hoe regel ik mijn security en zorg ik dat ik AVG-compliant ben?

Ook naar de cloud?

Bij Previder vinden we het belangrijk dat jij de cloudomgeving kiest die qua vorm en maat past bij jouw organisatie. We ondersteunen je graag met deskundig advies, hulp bij het migreren naar de cloud en het beheren van je cloudoplossing.