Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

ITWeekly newsflash – The sky is the limit

Ultieme test Loon internetballon

Spannende tijden voor de internetballon Loon, een project van Googles moederbedrijf Alphabet. Gigantische heliumballonnen voorzien van netwerkapparatuur op zonne-energie moeten landelijke en dunbevolkte regio’s voorzien van een 4G-verbinding. Na pilots in Puerto Rico en Peru is de ballon klaar voor de eerste commerciële test. De komende weken zal de Keniaanse provider Telkom Kenya Loon inzetten om bergbewoners aan te sluiten op het 4G-netwerk.

Voor Loon is dit een belangrijke test, want grote providers zoals Orange en Vodafone New Zealand volgen deze test met grote belangstelling. Zo liet Hervé Suquet, hoofd technologie en information officer van Orange Midden-Oosten en Afrika, weten dat het bedrijf zeker interesse heeft in deze technologie als de resultaten in Kenia positief zijn.

Bron afbeelding: Loon

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is Uber Eats!

We blijven het in hogere sferen, want deze zomer gaat Uber Elevate, de luchtdivisie van Uber, tests uitvoeren met drones voor het bezorgen van fast food via Uber Eats. Drones zullen bestellingen van onder andere MacDonalds droppen op speciale afhaalpunten. Volgens Uber zou zo’n veilig afhaalpunt het dak van een geparkeerde Uber kunnen zijn. De bestuurder kan dan de maaltijd persoonlijk afleveren bij de besteller.

Het is onwaarschijnlijk dat in de nabije toekomst drones onze pizza’s en broodjes bezorgen, drone-vliegverkeer is namelijk gebonden aan strenge regels. Toch bewijst deze test dat bedrijven zoals Uber, Amazon en Walmart behoorlijk investeren in de drone-mogelijkheden. Voorlopig is het vooral een leuke gimmick, maar de mogelijkheden voor bezorgen van bijvoorbeeld medicijnen in afgelegen gebieden komt hiermee wel een stapje dichterbij.