Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

ITWeekly newsflash – Siri en Google Assistant luisteren even niet mee

En XS4ALL ten strijde tegen KPN

Zowel Google als Apple lieten weten dat ze voorlopig stoppen met het beluisteren van audiofragmenten verkregen via Siri en de Google Assistant.

Toen enkele weken geleden aan het licht kwam dat Google geluidsfragmenten laat beluisteren om de kwaliteit van de assistent te verbeteren, reageerden velen verontwaardigd. Want niet alleen de commando’s die volgen op ‘Hey Google’ worden bewaard en geanalyseerd, ook privégesprekken die de assistent per ongeluk opneemt worden beluisterd. Onderzoek van de Britse krant The Guardian onthulde daarna dat ook Apple de geluidsfragmenten laat beluisteren voor kwaliteitsdoeleinden; hierbij maakt Apple gebruik van externe dienstverleners.

Beide bedrijven laten nu weten dat ze hun analyses tijdelijk opschorten. Google doet dat zeker voor 3 maanden en wil in de tussentijd bekijken hoe ze duidelijker kunnen maken aan gebruikers wat ze met de verzamelde data doen. Ook Apple onderzoekt hoe ze het gebruiksgemak van Siri gaan combineren met het beschermen van onze privacy.

Conflict XS4all en KPN nog lang niet van de baan

Het rommelt al een tijd tussen dochterbedrijf XS4ALL en moederbedrijf KPN. Het personeel van XS4all wil dat KPN maatregelen neemt om het voortbestaan van XS4ALL te garanderen. Doet KPN dat niet, dan wil de ondernemingsraad uiteindelijk naar de Ondernemingskamer stappen.

KPN is al sinds 1998 eigenaar van XS4ALL, maar de grote ontevredenheid kwam er met name nadat KPN begin 2019 aankondigde dat de merknaam XS4ALL zal verdwijnen en verder gaat als KPN. Dit lokte behoorlijk wat reacties uit van werknemers, klanten en sympathisanten van XS4ALL. Er werd zelfs een heuse actiegroep (XS4ALL Moet Blijven) opgericht, maar KPN hield het been stijf.

De ondernemingsraad van XS4ALL laat daarom de directie van KPN in een brief weten dat ze een enquêteprocedure starten als KPN niet de zelfstandigheid van XS4All kan garanderen. KPN heeft nu 30 dagen om hierop te reageren, als ze dat niet doen is een stap naar de Ondernemingskamer bijna onvermijdelijk.