Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

ITWeekly newsflash – Ola versus Uber en mogelijke boete voor British Airways

Let op Uber, Ola komt eraan

De Indiaanse driver-app Ola (nee, heeft niets met de ijsjes te maken) is vanaf september beschikbaar in Londen. Hiermee laat het Indiaanse bedrijf zien dat ze nu echt klaar zijn om de concurrentie aan te gaan met marktleider Uber.

Op dit moment is Ola druk met het werven van nieuwe chauffeurs. Ze laat weten dat hun tarieven in lijn liggen met die van Uber maar belooft chauffeurs een groter aandeel van hun gereden ritten. Ongetwijfeld volgt Uber deze introductie in de Britse hoofdstad met argusogen, want bijna een kwart van de Uber-boekingen is afkomstig uit de vijf wereldsteden LA, New York, San Fransisco, São Paulo en Londen.

Eerder dit jaar werd Uber in Londen al geconfronteerd met een terugkeer van de concurrerende app Bolt en ook van de start-up Kapten wordt veel verwacht. Uber rijdt tot nu toe geen vlekkeloze rit in Londen; zo verloren ze in 2017 net niet hun licentie en worden ze nauw gevolgd door waakhond Transport for London. Slaagt Ola erin Uber het vuur aan de schenen te leggen? We zullen het zien!

Boete van 183 miljoen pond voor British Airways?

Vandaag werd bekend dat de Britse privacywaakhond ICO British Airways een recordboete wil opleggen van ongeveer 183 miljoen pond, omgerekend zo’n 205 miljoen euro. Dat zou meteen de grootste boete zijn die ICO een organisatie ooit oplegde. De reden voor deze hoge boete? Een groot datalek in 2018. Bij een cyberaanval stalen hackers de persoonlijke gegevens van ongeveer 500.000 klanten. Het ging hier om zowel boekingsgegevens, inlogcodes, namen én creditcardgegevens. De top van British Airways liet alvast weten dat ze beroep gaan tegen deze uitspraak.

Voor wie zich afvraagt waarom Facebook ten tijde van het Cambridge Analytica schandaal slechts een boete van 500.000 pond kreeg van de Britse privacywaakhond: de hoge boete voor British Airways is een gevolg van de strenge GDPR-wetgeving. De boete van Facebook was de maximale straf onder de Data Protection Act uit 1998.