Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

ITWeekly newsflash – Amazon naar de rechter

Belgische handelsmissie bestookt met cyberaanvallen

Enkele weken geleden schreven we dat Microsoft het felbegeerde JEDI-contract van het Pentagon binnenhaalde. Microsoft zal de komende 10 jaar clouddiensten leveren aan het Amerikaanse Ministerie van Defensie. De waarde van de deal ligt rond 10 miljard dollar, de vreugde bij Microsoft is dus groot. Grote verliezer in het verhaal is Amazon, maar die laten het hier niet bij.

In de dagen na de bekendmaking van de deal werd duidelijk dat Amazon niet verslagen in een hoek ging zitten. Er werden beschuldigingen geuit richting president Trump en een rechtszaak hing al een tijd in de lucht. Die rechtszaak komt er nu ook want volgens nieuwsdienst Reuters daagde Amazon.com afgelopen vrijdag het Amerikaanse ministerie van Defensie voor het gerecht.

Chinese cyberaanvallen op Belgische handelsmissie

De Belgische handelsmissie in China werd ongeveer 135 keer per uur aangevallen door cybercriminelen. Dat bevestigt Geert Baudewijns van het bedrijf Secutec. De cybersecurity expert was aanwezig bij de missie en verklaarde dat de ze voorbereid waren op meerdere aanvallen. Maar 135 per uur is wel heel opmerkelijk.

De delegatie was voor vertrek uitgebreid gebrieft over veiligheidsmaatregelen en had alleen telefoons bij zich die na de missie zouden worden weggegooid. Volgens de expert waren de Chinezen vooral op zoek naar wachtwoorden, productinformatie en politieke informatie. Terug in België gaan de experts aan de slag met het analyseren van de aanvallen om in de toekomst nog beter voorbereid te zijn.