Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

ITWeekly newsflash – 1,2 miljoen cybercrime gedupeerden in Nederland

En, we verzinnen het niet, smart luiers

1,2 miljoen Nederlanders werden in 2018 slachtoffer van cybercriminaliteit. Dit blijkt uit het onderzoek Digitale Veiligheid en Criminaliteit van het CBS en politie. Voor deze analyse bevroeg men 100.000 mensen waarvan 38.000 meewerkten.

De cijfers laten zien dat jongeren tussen 12 en 25 jaar het vaakst slachtoffer zijn van cybercriminelen (12%), 65-plussers zijn dan weer het minst vaak slachtoffer (4%). Jongeren worden met name slachtoffer van zogenaamde vermogensdelicten. Je kent het wel: je bestelt wat online maar ontvangt nooit het bestelde product. Of je koopt iets via Marktplaats en vervolgens verdwijnt de verkoper met de noorderzon en ben jij een aantal euro’s lichter. Opvallend: een kwart van de slachtoffers doet aangifte in geval van aankoopfraude en identiteitsfraude. Worden we gehackt dan doet minder dan 3% aangifte.

IoT…ook in baby’s luier

IoT is overal, want we willen alles smart maken. Van de slimme thermostaat tot de smart deurbel en de smart koelkast. We krijgen niet genoeg van alle smart-toestellen en dit najaar verschijnt de allernieuwste toevoeging in het smart-devices arsenaal: de slimme luier. Inderdaad, zowel Huggies als Proctor & Gamble (Pampers) brengen nog dit jaar de slimme luier op de markt. Sensoren meten het plas-patroon van de baby, geven een signaal op de smartphone wanneer het tijd is voor een schone luier. Ouders die deze Pampers aanschaffen krijgen ook inzicht in het slaapritme van hun baby.

De Amerikaanse Academy of Pediatrics (AAP) is in ieder geval niet onder de indruk van deze ontwikkelingen en waarschuwt ouders voor de gevaren van langdurige blootstelling aan draadloze bestraling.  En dan hebben we het nog niet eens gehad over privacy-issues en de doorverkoop van alle data aan derden…