Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

ITIL 4: Wat is het en wat kun je er mee?

In een wereld die razendsnel digitaliseert, is IT belangrijker dan ooit. Organisaties die de concurrentie voor willen blijven, moeten hun IT-servicemanagement optimaliseren en transformeren. ITIL, de Information Technology Infrastructure Library, is al decennialang een leidraad voor IT-servicemanagement. De nieuwste versie, ITIL 4, is erop gericht om organisaties te helpen in de digitale transformatie. In dit artikel bespreken we de kernfunctionaliteit van ITIL 4, de voordelen ten opzichte van eerdere versies, en de diverse toepassingen in de praktijk.

Lees in dit artikel over:

  • De vier sleutelgebieden van ITIL 4.
  • De voordelen van ITIL 4 voor diverse gebieden binnen jouw organisatie.
  • De ITIL 4 Foundation-cursus.

De kracht van ITIL 4: vier sleutelgebieden voor succes

ITIL 4 bestaat uit een reeks best practises voor het leveren van IT-ondersteuningsdiensten aan je klanten. Het framework is gericht op de verbetering van de klanttevredenheid en de productiviteit en is onderdeel van change management. ITIL 4 is meer dan een statisch raamwerk. Het is een flexibele toolkit met vier sleutelgebieden die je helpen om waarde te creëren en te sturen in de digitale transformatie:

1. Strategie: Bepaal de rol van IT in de overall bedrijfsstrategie en koppel IT-doelstellingen aan die van de organisatie.
2. Ontwerp: Ontwerp IT-services die waarde leveren voor klanten en goed aansluiten op hun behoeften.
3. Overgang: Implementeer en beheer IT-services op een flexibele en efficiënte manier.
4. Verbetering: Streef naar voortdurende verbetering van IT-servicemanagementprocessen door middel van meten, analyse en feedback.

De kracht van ITIL 4 zit in de flexibiliteit en modulair werken. Je kunt de onderdelen selecteren die relevant zijn voor jouw organisatie en ze aanpassen aan jouw specifieke behoeften.

ITIL what’s it all about?

Door ITIL toe te passen ben je constant bezig met procesverbeteringen en het oplossen van problemen in de dienstverlening. ITIL stimuleert procesmatig werken en denken waardoor je altijd weet in welk gedeelte van het proces je je bevindt en waarom je deze stap moet uitvoeren.

Wat is ITIL4?

ITIL4 richt zich op het service value system. Hieronder vallen alle onderdelen van de dienstverlening die waardevol zijn voor de klant. De focus ligt op waarde en alle processen moeten bijdragen aan het einddoel. Binnen ITIL4 wordt de waardeketen bepaald door zes activiteiten die samen voor waarde voor eindgebruikers zorgen, namelijk het leveren van een product of een dienst. Deze zes activiteiten zijn: Plannen, verbeteren, betrekken, ontwerp en transitie, bouwen en leveren en ondersteunen. Alle activiteiten ontvangen input van externe bronnen of de waardeketen zelf:

Wat zijn de voordelen van ITIL 4?

ITIL4 een praktische toolkit die je kunt toepassen in diverse gebieden binnen je organisatie:

1. Verbetering van IT-servicemanagement: ITIL 4 helpt je om je IT-servicemanagementprocessen te optimaliseren en te stroomlijnen. Dit leidt tot efficiëntere workflows, betere prestaties en lagere kosten.

2. Ondersteuning van digitale transformatie: ITIL 4 biedt tools en richtlijnen om je IT-services te transformeren en te innoveren in de digitale economie. Voorbeelden hiervan zijn Continuous Development en Agile Scrum.

3. Implementatie van servicedesign: ITIL 4 helpt je om klantgerichte IT-services te ontwerpen die aansluiten op hun behoeften.

4. Optimalisatie van incident-, change- en releasemanagement: ITIL 4 biedt best practices voor het beheren van incidenten, changes en releases, waardoor je IT-omgeving stabieler en betrouwbaarder wordt.

5. Stimulatie van continue verbetering: ITIL 4 benadrukt het belang van voortdurende monitoring, analyse en verbetering van je IT-servicemanagementprocessen.

De toepassingen van ITIL 4 zijn breed en divers. Of je nu je IT-servicemanagement wilt optimaliseren, de digitale transformatie wilt versnellen of klantgerichte IT-services wilt ontwerpen, ITIL 4 kan je helpen om jouw doelstellingen te bereiken.

ITIL 4 Foundation

ITIL 4 is gebaseerd op ‘best practices’ uit de IT-industrie en is ontworpen om je te helpen om waarde te creëren en te innoveren in de digitale economie.
ITIL 4 foundation is de perfecte start voor iedereen die meer wil leren over de basisprincipes van ITIL 4. Deze cursus gaat dieper in op de vier sleutelgebieden van ITIL 4, evenals de best practices die je kunt toepassen om je IT-servicemanagementprocessen te optimaliseren. Het is een interactieve en praktijkgerichte cursus waarbinnen je binnen aan het eind van twee leerzame dagen examen doet met slagingsgarantie, dit examen is inbegrepen in de prijs.

ITIL 4 Foundation is complementair aan andere principes zoals Prince2 en Agile en DevOps. In tegenstelling tot deze cursussen, richt ITIL 4 zich op de basisprincipes van IT-servicemanagement.

ITIL 4, de toekomst van IT-servicemanagement

ITIL 4 is een krachtige toolkit die organisaties helpt om waarde te creëren en te innoveren. Hieronder vind je de voordelen van ITIL4 nog een keer op een rijtje:

  • Verhoogde klanttevredenheid: ITIL 4 helpt je om klantgerichte IT-services te ontwerpen en te leveren die naadloos aansluiten op hun behoeften.
  • Efficiëntere IT-services: ITIL 4 stroomlijnt workflows en processen, waardoor je tijd en geld bespaart.
  • Betere prestaties: ITIL 4 helpt je om de stabiliteit en betrouwbaarheid van je IT-omgeving te vergroten.
  • Versnelde digitale transformatie: ITIL 4 biedt tools en richtlijnen om je IT-services te transformeren en te innoveren in de digitale economie.
  • Continue verbetering: ITIL 4 stimuleert een cultuur van voortdurende monitoring, analyse en verbetering.

ITIL 4 is de toekomst van IT-servicemanagement. Het is een flexibele, modulaire en toekomstgerichte toolkit die organisaties helpt om te slagen in een complexe en snel veranderende wereld.