Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

IT-trends waarop u moet anticiperen

Aftellen naar 2020 is begonnen

De IT-markt is volop in beweging. Vijf jaar geleden zag de IT-dienstverlening  er wezenlijk anders uit dan vandaag, en tussen nu en 2020 zal het verschil nog groter zijn. Met name de opkomst van de cloud heeft grote gevolgen voor het businessmodel, de organisatie en de infrastructuur van uw bedrijf. Dit zijn de IT-trends waarop u nu al moet anticiperen. Want het ooit zo futuristische 2020 breekt over 3 jaar al aan.

1. Toename van IT-outsourcing

Bedrijven en organisaties maken steeds vaker de keuze om hun IT geheel of gedeeltelijk te outsourcen. Dat kan door de IT-omgeving in een extern datacenter neer te zetten of te migreren naar de cloud. De ICT Marktmonitor van Nederland ICT geeft aan dat Colocatie & Services het enige segment is waarin de bestedingen niet waren gegroeid in 2015. Als deze trend zich doorzet, is de cloudmarkt in 2020 groter dan de colocatiemarkt.

2. De public cloud is een blijvertje

Veel IT-dienstverleners hebben fors geïnvesteerd in eigen datacentra en cloudomgevingen. De ROI van dergelijke investeringen is twijfelachtig, doordat ze worden ingehaald door de lage tarieven en innovatiekracht van de grote spelers zoals Amazon Web Services en Microsoft Azure. De grote public clouds worden in sneltreinvaart een commodity. Office 365 is hier een goed voorbeeld van.

3. Self-service IT

Organisaties willen niet afhankelijk zijn van een IT-afdeling of IT-dienstverlener. Bepaalde functionaliteiten wil men zelf kunnen inregelen of wijzigen, zoals het toevoegen van een nieuwe gebruiker of uitbreiding van functionaliteit. IT-dienstverleners kunnen daarop inspelen door het aanbieden van een webbased portal waarin klanten zelf de controle hebben.

7 IT-trends

Tot zover 3 van de grote trends waarmee u als IT-dienstverlener in de aanloop naar 2020 rekening moet houden. Zijn het bedreigingen of juist kansen voor uw bedrijf? Wilt u meer lezen over bovenstaande en 4 andere trends, download dan deze whitepaper.