Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

IT-outsourcing: ga niet voor de gulden middenweg

Probeer in Nederland maar eens gespecialiseerd IT-talent aan je te binden. De strijd om tech-specialisten binnen te halen is ongekend hard en veel organisaties kampen met een tekort aan IT-specialisten. Hierdoor lopen steeds meer bedrijven achter met hun softwareontwikkelingen, zijn de kwaliteit en functionaliteiten van hun producten niet optimaal en is de kostenverhouding uit balans.

Voor veel bedrijven is het outsourcen van softwareontwikkeling naar lagelonenlanden steeds vaker een aantrekkelijke optie. Maar hoe zorg je ervoor dat je kosten kan besparen zonder te moeten inleveren op kwaliteit of functionaliteit? Anna Shemyakina, CEO van E-ngineers in Den Haag, vertelt ons meer over de wereld van IT-outsourcing zonder compromissen.

Kernactiviteiten staan voorop

Wat zijn de belangrijkste redenen voor Nederlandse organisaties om hun IT-dienstverlening ook in 2019 uit te besteden? Dat was de vraag die werd uitgezocht door Whitelane Research[1]. Eén van de belangrijkste reden voor IT-outsourcing is het behouden van focus op de core business, op de voet gevolgd door het verbeteren van servicekwaliteit en kostenbesparing.

Wil je geen omkijken hebben naar je wensen en eisen op het gebied van outsourcing en je volledig concentreren op je kerntaken? Dan is vertrouwen in de mindset, werkethiek en bedrijfscultuur van je outsourcing-partner een absolute must. Daarnaast zijn ook toegankelijkheid, communicatie en bereikbaarheid cruciaal voor succesvolle IT-outsourcing. Voor veel bedrijven is het een verrassing als ze ontdekken dat zo’n outsource-partner dichter bij huis zit dan gedacht!

Oost-Europa en Rusland als ideale outsource-landen

Oost-Europa en Rusland zijn de perfecte keuze wanneer je op zoek bent naar een outsource-partner dichtbij huis. Op nog geen 3 uur vliegen van Nederland vind je een volwassen mark waar het aanbod aan IT-professionals jaarlijks groeit.

“Jaarlijks studeren er bijvoorbeeld in Rusland meer dan 50.000 IT-specialisten af, die over de juiste kennis beschikken en zeer goed Engels spreken. De belangrijkste centra voor softwareontwikkeling bevinden zich, net als onze kantoren, in Sint-Petersburg en Moskou”, aldus Anna Shemyakina. “De grootste voordelen hebben met name met de Russische cultuur van St. Petersburg te maken; we bieden concurrerende arbeidskosten op betrekkelijke korte afstand en St. Petersburg beschikt over een gedeelde Nederlandse cultuur en geschiedenis. Dit maakt de communicatie een stuk eenvoudiger.”

Dankzij het hoge kennisniveau in St. Petersburg is het mogelijk om complexe projecten tegen een aantrekkelijk tarief te realiseren. Om onderscheidende en bedrijf kritische onderdelen te ontwikkelen, worden softwareprojecten volledig ingericht op maat van de opdrachtgever.

Waarom is outsourcen in St. Petersburg zo aantrekkelijk?

Allereerst zijn IT-experts breed opgeleid en hebben ze ervaring met andere aspecten uit het bedrijfsleven. Denk hierbij maar aan marketingactiviteiten of research and development. Ze denken buiten de kaders en houden steeds de bedrijfsdoelstellingen van de opdrachtgever voor ogen.

“Vergeleken met de grootste outsourcing markt van de wereld, India, staan developers en programmeurs uit St. Petersburg bekend om hun oplossingsgerichtheid en wordt ervaren dat ze beter in staat zijn innovatieve en complexe projecten op te leveren. Daar waar landen als India zich vooral richten op repetitieve projecten en taken, zijn onze experts beter in staat creativiteit en flexibiliteit toe te passen. Zo ontstaat de mogelijkheid om projecten meer naar voren te stuwen en innovatiever te zijn, zonder op voorhand alle details tot in de punten te moeten vastleggen. Uiteraard gaat er bij een outsource-traject een heel plan aan vooraf, zoals we in deze 6 stappen hebben toegelicht. Maar voor jouw interne medewerkers is het fijn om hierop terug te vallen in hun overleg met onze specialisten”.

“Nearsourcing in St. Petersburg is daarnaast ingericht op langetermijn-samenwerkingen. Het verloop is landelijk laag en personeel is erg loyaal. Deze werkethiek maakt het mogelijk dat samenwerkingen kunnen groeien en de doelstellingen bereikt worden. De langetermijn samenwerking komt de kwaliteit van projecten ten goede, maar ook het technologisch voordeel dat er te behalen valt. Als opdrachtgever realiseer je zo een verbetering van de servicekwaliteit, maar ook als opdrachtnemer ben ik hier erg trots op”, vertelt Anna.

Compromisloos outsourcen

Een cultuur en werkethiek die nauw aansluit met West-Europa in combinatie met kostenbesparingen en technologisch voordeel behouden. Outsourcen in St. Petersburg is compromisloos. Bovendien is er een klein tijdsverschil, waardoor communicatie en overleg niet op afwijkende tijden hoeft plaats te vinden.

De IT-outsourcing met een Russische partner zorgt ervoor dat jij ook op langetermijn verzekerd bent van kwaliteit en zekerheid. Zo kan jouw onderneming zich volledig richten op wat voor jou belangrijk is: de onderneming met innovatieve oplossingen verzekeren van een succesvolle toekomst.

Over de auteur

Anna Shemyakina uit St. Petersburg is CEO van E-ngineers. E-ngineers ontwerpt en bouwt groot- en kleinschalige softwaretoepassingen voor opdrachtgevers uit Rusland, Nederland, Zweden en Denemarken. Benieuwd of ze jou ook kunnen helpen met softwareontwikkeling? Neem dan contact met ons op!