Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

IT-medewerkers onder grote druk door ransomware

Ruim een derde van de Nederlandse IT-professionals ervaren mentale problemen door ransomware-aanvallen. Door de stress die de aanvallen met zich meebrengen overwegen veel IT’ers om binnen twee jaar de branche te verlaten. Dat blijkt uit een onderzoek van Mimecast.

Bedrijven die het slachtoffer worden van een ransomware aanval krijgen te maken met verstoorde bedrijfsprocessen, verdwenen data en omzetverlies. Het onderzoek toont echter aan dat dat niet de enige gevolgen zijn van een succesvolle aanval of de dreiging daarvan. Bij meer dan een kwart van de getroffen bedrijven steeg het personeelsverloop en het ziekteverzuim na de aanval.

De kans op aanvallen zet IT-medewerkers onder druk. Een derde van de ondervraagde professionals voelt zich verantwoordelijk wanneer hun organisatie slachtoffer zou worden van een aanval, zo’n 20% is bang voor het behoud van zijn of haar baan in dat geval. Deze stress neemt jaarlijks toe, zo geeft een derde van de professionals aan. Een kwart denkt er zelfs over na om binnen twee jaar een andere baan te zoeken uit bescherming van de eigen mentale gezondheid.

In de huidige arbeidsmarkt, waarbij er een groot tekort is aan IT-professionals, stemmen deze cijfers somber. “We moeten deze noodkreet vanuit de IT-gemeenschap uiterst serieus nemen”, aldus Dirk Jan Koekkoek, VP Product Management bij Mimecast. “Er is nu al een nijpend tekort aan securityexperts in Nederland. Als een kwart van hen de komende jaren vanwege de alsmaar toenemende stress een carrièreswitch maakt, wordt het voor bedrijven nog moeilijker en duurder om de juiste securitykennis in huis te halen. We moeten alles in het werk stellen om een exodus van IT-professionals te voorkomen.”

Bron: Mimecast