Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

IT cruciaal in het winkelplatformconcept van bol.com

“Iedere dag zijn IT engineers bezig met het verbeteren én slimmer maken van onze services”

Sterk groeiend bol.com verkiest top-engineers die complexe businessproblemen weten op te lossen. Innoveren gebeurt in DevOps-teams om zo blijvend voorop te lopen.

Interview met Jurrie van Rooijen, IT-directeur bol.com

“Bol.com is een online winkelplatform voor specifiek bijna 7,5 miljoen klanten in Nederland en België en tienduizenden partners. Dit is een vernieuwend maar ook complex businessconcept. Er zijn op dit moment slechts enkele soortgelijke concepten wereldwijd te vinden. We gebruiken de kracht van ons retailnetwerk om onze klanten de beste winkel te bieden met scherpe prijzen, een rijk assortiment, betrouwbaarheid en een uitstekende service te realiseren.”

Meer dan technologie

“We staan eigenlijk pas aan het begin van de ontwikkeling van het online retailen. Er is nog zoveel mogelijk. Technologie staat centraal binnen bol.com en is de enabler bij het bedenken, bouwen en ‘runnen’ van onze business. Dit laatste wordt overigens vaak onderschat maar is super belangrijk! Onze engineers richten zich op het continu verbeteren van performance, uptime, security en time to repair. Daarnaast zie je dat data analytics en machine learning steeds meer wordt toegepast om onze winkel te verbeteren voor onze klanten. We vieren onze successen, tegelijkertijd schuiven we fouten niet onder het tapijt. Fouten zijn onvermijdelijk als je wilt veranderen, daar kun je juist van leren.”

IT engineer en business gaan hand in hand

“Alleen in teamverband bereiken we wat we voor ogen hebben. Professionals krijgen in de DevOps-teams veel vrijheid, ownership en autonomie. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de manier van werken is die engineers maximaal motiveert om iedere dag weer mooie oplossingen voor onze klanten en verkooppartners te ontwikkelen. We hebben geleerd dat we onze top-engineers zo vroeg mogelijk bij complexe business beslissingen moeten betrekken, alleen dan krijgen we creatieve oplossingen met maximale impact en minimale inspanning. Met de vrijdagmiddagborrels, gildemeetings, interne technische conferenties en hackatons zorgen we voor verbinding over de teams heen. Slim nieuwe dingen ontwikkelen is onze way of working, onze mensen maken hierbij het verschil.”

Over Jurrie van Rooijen

Jurrie van Rooijen is IT Director bij mediawinkel bol.com. In zijn functie is van Rooijen eindverantwoordelijk voor zowel IT beheer als IT-ontwikkelingen bij de mediawinkel. Zo draagt hij zorg voor een stabiele IT-omgeving en het ontwikkelen van nieuwe IT-systemen die de businessambitie en -groei van bol.com faciliteren.

Voor zijn aanstelling bij Bol.com was Jurrie van Rooijen werkzaam als Vice President IT bij TomTom, Capgemini, Ernst & Young Consulting, en de voorloper van CapGemini (CapVolmac), waar hij diverse rollen vervulde (programmeur, consultant, project manager, commercieel en delivery manager).

Sessie op 6 juni DevOps’18 – You built it, you run it, you love it

Bol.com is al bijna tien jaar een toonaangevend Agile bedrijf. Om innovatief te blijven en haar groei te faciliteren is bol.com 3 jaar geleden radicaal getransformeerd naar DevOps: you built it, you run it, you love it. In 6 maanden tijd hebben software engineers verantwoordelijkheid gekregen voor het releasen naar en runnen van software naar productie. Dit veranderingsinitiatief heeft impact gehad op tools, organisatiestructuur, werkwijze en cultuur. De belangrijkste reden voor succes was de bottom-up aanpak gericht op het betrekken en enthousiasmeren van zowel de IT Operations als de IT Development engineers.

Ook deze sessie bijwonen? Meld u dan vandaag nog aan voor het congres DevOps in Rotterdam.