Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

ISO 14001 en ISO 9001 certificaat met BPM-software

Praktijkcase openbaar vervoerder Keolis Nederland

Openbaar vervoerder Keolis Nederland , dochteronderneming van de wereldwijde mobiliteitsonderneming Keolis, vervoert met de trein en de bus ongeveer 30 miljoen reizigers per jaar. Ze zijn actief in Gelderland, midden-Overijssel en de provincie Utrecht. Keolis is ISO 14001 én ISO 9001 gecertificeerd en hier zijn ze heel trots op. Dit lukte de openbaar vervoerder met middelen van Sensus-methode: een organisatieadviesbureau dat gespecialiseerd is in het verbeteren van bedrijfsprocessen. Keolis deelt zijn ervaringen met deze methodiek én de resultaten van Business Process Management (BPM) in deze praktijkcase.

BPM software nodig voor ISO 14001 en ISO 9001 certificering

De openbaar vervoerder had BPM software nodig om ISO 14001 en ISO 9001 gecertificeerd te worden. ISO 14001 is de wereldwijd toegepaste norm om milieumanagementsystemen op te zetten en te certificeren. ISO 9001 is een norm die eisen stelt aan het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie. Beide ISO-normen zijn geborgd binnen de beschreven processen en inmiddels zijn zowel het busbedrijf als het retailbedrijf ISO 14001 en ISO 9001 gecertificeerd. “Daar zijn we heel trots op!” vertelt kwaliteitsmanager Mireille Poot.

Meetbare resultaten met plan-do-check-act principe

De eerste mooie resultaten zijn al zichtbaar in de organisatie. “We kunnen echt al resultaat zien: veel minder dubbelwerk en de processen van verschillende afdelingen zijn veel beter op elkaar afgestemd” aldus Mireille. De meetbare resultaten liegen er ook niet om. Punctualiteit en rituitval scoren ruim boven het landelijk gemiddelde en de klanttevredenheid blijft op alle punten stabiel. Dit realiseert Keolis door een alsmaar verbeterende uitvoering van hun plan-do-check-act principe.

Lees meer over aanpak van deze verbeteringsslag bij openbaar vervoerder en retailbedrijf Keolis Nederland in deze praktijkcase.