Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Is ERP passé?

We zijn een ongeduldig volk geworden. We willen meteen antwoord op onze vraag, omdat we dat gewend zijn door het werken met Google en andere zoekmachines. De volgende generatie op de werkvloer is waarschijnlijk nog ongeduldiger, omdat zij is opgegroeid met die technologie. Het gaat dus om een snel antwoord van een programma dat eenvoudig te gebruiken is. Dit is de reden waarom dienstverleningsoplossingen met eenvoudige toegang erg populair zijn bij consumenten en zakelijke diensten. We verwachten dezelfde soort toegang tot informatie, waar we ons ook bevinden. Diezelfde houding komt goed van pas in een dienstverlenende economie, waarin we meteen willen en kunnen handelen. Daarin past ERP niet meer omdat hierin transacties centraal staan in plaats van ongeduldige mensen. Of…..?

 

Cloud en mobiel zijn de drijfveren in de transitie naar een dergelijke diensteneconomie. Ze zijn niet nieuw, maar de verwachting is dat zij de primaire route naar bedrijfssystemen worden. Het ERP van een paar jaar geleden is namelijk niet meer het ERP van nu. Je hoort en leest tegenwoordig vaak dat het ERP zijn beste tijd heeft gehad. Hoewel dit waar is voor traditionele ERP-systemen zoals we die al jaren kennen, is er een nieuwe generatie ERP op de markt. Deze bloeit als nooit tevoren en is misschien wel het belangrijkste systeem voor een onderneming.

 

Customer engagement hoog in het vaandel
ERP is namelijk door een transitie gegaan. Het begon als een architectuur om de back-officeprocessen te automatiseren, om zo de efficiëntie te verhogen en de bedrijfsvoering naar een hoger niveau te tillen. Als aanvulling op die kwaliteiten is het ERP-systeem geëvolueerd van een back-officeoplossing naar een systeem waar customer engagement hoog in het vaandel staat. Naarmate het ERP verandert, helpt het bedrijven aan extra omzetmogelijkheden, wanneer zij de nieuwe mogelijkheden volledig omarmen.

 

Eenvoudige toegang
In de eerste fase van deze transformatie draaide het om eenvoudige toegang tot een aantal belangrijke rapporten en klantinformatie voor de verkoopafdeling. Het gaat tegenwoordig nog steeds om eenvoudige toegang, maar dan tot diensten waardoor mobiele en flexibele werknemers vrijwel alle organisatorische processen via allerlei apparaten en kanalen kunnen uitvoeren. Dit vereist compleet andere mogelijkheden, bovenop de al bestaande ERP-mogelijkheden. Die nieuwe mogelijkheden bieden direct nieuwe kansen.

 

Veel zakelijke voordelen
Klanten zijn voortdurend op zoek naar de zakelijke voordelen van nieuwe systemen. En die zijn er in overvloed! Werknemers die veel contact hebben met klanten en vertegenwoordigers profiteren van:

  • directe toegang tot een oplossing als zij een browser of app openen op hun mobiele telefoon of tablet (cloud)
  • eenvoudige toegang tot actuele bedrijfsinformatie en klantdata (multichannel en mobile)
  • oplossingen die samenwerken mogelijk maken, waardoor bronnen met informatie en antwoorden kunnen worden geraadpleegd vanaf elke plek in het bedrijf (social)
  • de instrumenten om direct te reageren op een vraag van de klant of prospect.

 

Cloud, mobile, social en analytics zijn technologieën die een nieuwe vorm van ERP faciliteren, met veel meer mogelijkheden dan de vorige ERP-generaties. Die ontwikkeling is niet meer te stoppen en dat blijkt ook uit het gebruik. Wereldwijd stijgen de uitgaven aan Software-as-a-Service, en binnen nu en afzienbare tijd overstijgen die de inkomsten uit softwarelicenties. Het is een teken dat bedrijven zich steeds beter thuis voelen in deze dienstverlenende economie en hun bedrijfsvoering daar ook op aanpassen.

 

Geschiedenis
Leveranciers die streven naar een dergelijk dienstverleningsmodel, worden daarmee succesvol. Diegene die zich vastklampt aan dezelfde verouderde mogelijkheden, valt buiten de boot en wordt onderdeel van de geschiedenis. Het ERP dat voor (ongeduldige en niet-ongeduldige) mensen is ontworpen, stelt bedrijven in staat om te floreren in de hedendaagse klantgerichte economie.