Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Is altijd verbonden zijn wel goed voor ons?

Connectiviteit is een zege én een vloek

Altijd en overal toegang hebben tot een schat aan informatie, in no time in contact staan met vrienden aan de andere kant van de wereld of vanaf jouw werkplek thuis toch toegang tot het bedrijfsnetwerk. We vinden het niet meer dan normaal. We leven nu eenmaal in een wereld waar we altijd connected zijn en waar onze smartphone binnen handbereik is. Dat brengt een hoop gemak met zich mee, maar wat is de invloed van deze connectiviteit op onze samenleving? En wat doet het met onze gemoedsrust?

Een paar cijfers op een rij

Uit onderzoek van de Verenigde Naties, gebundeld door Hootsuite, blijkt dat op dit moment:

  • 5,1 miljard van de 7,7 miljard wereldburgers een mobiele telefoon hebben;
  • 4,4 miljard inwoners toegang hebben tot het internet;
  • 3,5 miljard mensen sociale media gebruiken;
  • 3,3 miljard mensen hun smartphone gebruiken voor sociale media.

In eigen land zien we een internetpenetratie van maar liefst 96%. We kunnen dus wel stellen dat onze samenleving inmiddels volledig is ingesteld op het ‘altijd verbonden’ zijn. Toch is het goed om ook even stil te staan bij de minder mooie kant van al die verbondenheid.

Snelle verspreiding van nepnieuws

Eén van deze minder mooie kanten is zeker de snelle verspreiding van nepnieuws. Iemand gooit een verzonnen feit in een zelfgeschreven ‘nieuwsbericht’, laat het los op Facebook en in een razendsnel tempo wordt het bericht overal ter wereld gedeeld op tijdlijnen. Of met behulp van kunstmatige intelligentie worden deepfake video’s gemaakt die niet of nauwelijks van de werkelijkheid te onderscheiden zijn. Hoe moeten wij het onderscheid gaan maken tussen echt en nepnieuws?

Op zoek naar een balans

In de vierde whitepaper in de reeks Survival of the Smartest lees je meer over deze verregaande verbondenheid én de voor- en nadelen die dit met zich meebrengt. Bovendien krijg je ook meer inzicht in hoe ons brein omgaat met deze online verbondenheid en waarom likes verzamelen zo belangrijk voor ons is.