Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

IP versie 6

IPv6: Hoe maakt u de overstap?

Met het sterk groeiende IP verkeer en alle nieuwe ontwikkelingen zijn er de komende jaren steeds meer IP adressen nodig. Door het opraken van de IPv4 adressen, is IPv6 ingevoerd. Bij de invoer van de euro kon er een harde datum aan gekoppeld worden, bij de invoer van IPv6 kan dit niet. Elke organisatie kan een andere invoer datum hebben. De invoer van IPv6 moet plaatsvinden vóór er bereikbaarheid verloren kan gaan of beveiligingsproblemen kunnen ontstaan. De verwachting is dat er in 2014 alleen nog maar IPv6 adressen uitgedeeld kunnen worden.

Wanneer kunt u het beste overgaan op IPv6?
De overgang naar IPv6 moet een keer van start gaan, een moment zou bijvoorbeeld kunnen zijn bij de aanschaf van nieuwe ICT middelen. Begin op tijd en gecontroleerd met de overschakeling, anders zijn de kosten hoger.

De eerste stap naar IPv6
Het eerste wat een organisatie moet doen voor de migratie naar IPv6 is het aanvragen van een IPv6 blok bij de internet Provider. De organisatie ontvangt dan een /48 adres blok. Bij een grote organisatie is het mogelijk om een provider Independent blok aan te vragen. Hierbij is het mogelijk om het blok mee te nemen bij een verhuizing van de organisatie.

Beveiliging van de gegevens
Bij IPv6 is het mogelijk om de gegevens tijdens transport te voorzien van beveiliging. Er zijn twee vormen van beveiliging die mogelijk zijn:

  • Versleuteling (encryptie) van de gegevens
    De zender en ontvanger kunnen een sleutel afspreken waarmee de gegevens worden beveiligd tijdens het transport.
  • Authenticatie van de gegevens
    De zender kan ieder pakket voorzien van een elektronische waarborg.

Download nu vrijblijvend de whitepaper over de komst van IP versie 6 en organiseer een gestructureerde overstap van IPv4 naar IPv6. De whitepaper gaat nog verder in op NAT (Netwerk Adres Translatie), IPv6 scopes, het toekennen, implementeren en het opzetten van een IPv6 nummerplan. Lees snel verder in de volledige whitepaper.