Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

IoT-oplossingen: kies je voor zelf bouwen of kant-en-klaar?

Kies de oplossing die bij jouw doel past

Movienight! Je hebt (eindelijk) een film gevonden op Netflix die iedereen wil zien. De drankjes en de hapjes staan op tafel, de zak chips gaat open en … leeg. Vervelend, dat vond ook de producent van de chips want de klachten bleven binnenstromen. Een speciaal team ging aan het slag met het bedenken van een oplossing. Uiteindelijk bouwde men een systeem waarbij zakken chips op de band gewogen werden. Zakken die te laag in gewicht zijn, die worden van de band gehaald door de operator. Groot succes, in de eerste week werden al 10 lege zakken onderschept. En daarna niets meer. Wat bleek, de operator vond het erg vervelend om na een melding de lege zak te moeten onderscheppen. Dus die had een ventilator voor het weegpunt gezet waardoor alle lege zaken gewoon de band afwaaiden. Hierdoor hoefde hij niet meer te lopen als een zak weer te licht werd bevonden, want geen enkele lege zak haalde nog het weegpunt. Leuk verhaal, hoor ik je denken, maar waar gaat dit heen? Dit verhaal is de perfecte illustratie van het verkeerd kiezen van een IoT-oplossing.

Zelf alles doen of kant-en-klaar?

Wanneer je aan de slag gaat met IoT is het belangrijk om de juiste oplossing te kiezen. Bij de chipsfabrikant werd een volledig systeem bedacht en ontwikkeld (Platform-as-a-Service), maar een simpele ventilator voldeed net zo goed (Software-as-a-Service). Hoe je precies beslist welke oplossing geschikt is voor jouw bedrijf, dat lees je in deze praktische whitepaper.

Waarom willen we IoT?

Voor je dus enthousiast aan de slag gaat met IoT is het goed om helder te hebben wat jouw doel is. Wat wil je bereiken met IoT? Gaat het om het verbeteren van processen zoals bijvoorbeeld real-time parkeerinformatie delen met medewerkers en bezoekers van het kantoorgebouw? Of wil je nieuwe businessmodellen ontwikkelen of de klantervaring verbeteren? De keuze voor SaaS of Paas is nauw verbonden met jouw doelstellingen.

Voor- en nadelen van PaaS en SaaS

Wat zijn de voor- en nadelen van deze 2 varianten? Welke oplossing past bij jouw doelstellingen? Je leest het in deze whitepaper!

 

Download de whitepaper
Download