Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Internet of Things verbetert klantervaring

Inzicht in wat de klant echt wil en wat hij doet

Een nieuwe industriële revolutie voltrekt zich in de retail-wereld. Interrnet of Things (IoT) is het geheel van alle apparaten en objecten die op internet aangesloten kunnen worden. Door alle gedragingen en interactie tussen klanten en producten te analyseren, wordt duidelijk wie klanten zijn en wat ze doen. Hiermee worden hun voorkeuren duidelijk waarmee u de klantervaring kunt verbeteren.

Internet of Things zorgt voor hoger serviceniveau

Op dit moment is er een strijd gaande binnen het MKB. Webshops troeven fysieke winkels af vanwege lagere onkosten waardoor ze producten goedkoper kunnen leveren. Fysieke winkels kunnen met IoT een slag winnen op het gebied van service. Producten kunnen bijvoorbeeld worden uitgerust met RFID-chips die weer gekoppeld worden aan een bewegingsmelder bij een kleedhokje. De signalen worden gebundeld en de verkoopmedewerker krijg op zijn smartphone te zien dat een klant al langer dan 15 seconden stilstaat. Hiermee kan de wachtende klant snel geholpen worden.

Efficiënter voorraadbeheer

IoT brengt talloze van dit soort service-verbeterende oplossingen binnen handbereik. Daarnaast is ook contact tussen winkel of producten uit de winkel met de klant mogelijk. Producten maken bijvoorbeeld contact met de smartphone van de klant en doet hem gepersonaliseerde aanbiedingen. Het is overigens niet zo dat de apparaten slim zijn, de software zorgt voor de contextuele verbanden en geeft het inzicht. Looproutes van klanten kunnen bijvoorbeeld geoptimaliseerd waarmee de plaatsing van producten binnen de winkel kan worden afgestemd. Ook kan het voorraadbeheer efficiënter worden ingericht door verregaande automatisering.  Wilt u weten wat de mogelijkheden en de valkuilen zijn bij het inzetten van IoT in de detailhandel? Lees dan de whitepaper “IoT in Retail: Engaging the Connected Customer.”