Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Internet of Things: toepassingen uit de praktijk

Onderzoek: zo denkt het bedrijfsleven over IoT

Het Internet of Things (IoT) is een van de grote trends van dit moment. Iedereen heeft het erover, maar toch bestaat er veel onduidelijkheid rond dit onderwerp. Er zijn veel verschillende opvattingen over de precieze betekenis van het begrip ‘Internet of Things’ en zijn mogelijkheden. Wat verwachten bedrijven eigenlijk zelf van IoT en waar zitten de mogelijke knelpunten? Dit paper bevat de uitkomsten van een uitgebreid onderzoek over IoT onder meerdere bedrijven.

Kansen en uitdagingen IoT

De onderzoeker benaderde de bedrijven met een vast lijstje vragen, zodat de resultaten goed zijn te vergelijken. Onder meer de volgende kwesties komen aan bod:

  • Welke kansen biedt het Internet of Things?
  • Welke uitdagingen kunnen ontstaan?
  • Hoe verandert de interne organisatie van bedrijven door IoT?
  • Hoe verandert het verdienmodel?
  • Is het Internet of Things  slechts een hype?

2 fabrieken met elkaar vergeleken

Uit de paper blijkt onder andere dat de maakindustrie misschien nog wel het meest profiteert van de kansen die IoT biedt. Enkele gesprekspartners noemen de mogelijkheid dat de vanuit IoT-sensors gegenereerde datasets van 2 verschillende fabrieken worden vergeleken. Dit komt de evaluatie van beide locaties ten goede.

Internet of Things-toepassingen

Maar in de gesprekken komen nog veel meer praktische toepassingen van IoT naar voren, zoals:  service op afstand, voorspellen wanneer onderhoud nodig is, grotere klanttevredenheid, intern kennis delen en minder geldverspilling.

Breekt IoT door?

Is IoT een hype of een blijvertje? Uiteindelijk wordt dat bepaald door de keuzes van diverse marktpartijen en de dynamiek die vervolgens ontstaat. Deze paper geeft een eerste indicatie hoe de wind waait. Moet uw bedrijf binnenkort helemaal op de schop of blijft alles bij het oude?