Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Innoveren in het licht van the Internet of Me

‘The ‘Internet of Things’ gaat voor consumenten om ‘the Internet of Me’. Dit stelde Marc Huijbregts, directeur bij Accenture Digital tijdens SAS Forum Nederland. “Er is een tijdperk aangebroken waarin consumenten zelf de regie voeren over hun in toenemende mate gepersonaliseerde producten, diensten en informatie. De echte winnaars zijn de bedrijven die erin slagen om de individuele en relevante ervaringen te bieden die klanten verwachten.”

Vandaag de dag hebben consumenten de middelen én de macht. Dat alles wat ze willen weten, kopen of regelen op hun situatie en voorkeur wordt toegespitst, is voor hen al heel vanzelfsprekend. Net als het direct delen van positieve ervaringen in het eigen netwerk, en het publiekelijk aanbevelen óf afraden van ervaringen, producten en diensten. “Mensen zijn verwend en verwachten steeds meer”, aldus Huijbregts. “Ze hebben vooral behoefte aan innovaties waarbij ze zelf in control zijn. De uitdaging is om de ‘me’ te bereiken en te raken. Dit dwingt bedrijven om over de volle breedte aansluiting te zoeken op de behoefte en beleving van de consument, of het nu om producten en diensten, entertainment of content gaat.”

Vier categorieën
The Internet of Me komt volgens Huijbregts tot uiting in vier categorieën:

  1. Me and My Connected Things – In de ‘2014 State of the Internet of Things Study‘ voorspelde Accenture dat in 2019 69% van de consumenten over een IoT-apparaat beschikt. Mogelijk gaat het zelfs sneller, gezien de explosie aan toepassingen die ons leven makkelijker maken en de soepele acceptatie ervan. Dit strekt van zelflerende thermostaten zoals Google Nest en spenen met ingebouwde sensor die dienstdoen als babythermometer tot loopschoenen van Nike met sensoren.
  2. Me and My Unique Experience – Met steeds meer verbonden apparaten die samen steeds meer toegevoegde waarde leveren, worden de apparaten minder belangrijk en gaan de diensten en de beleving het zwaarst wegen.
  3. Me and My Personal Ecosystem – Door het toenemende aantal verbonden apparaten ontstaat een ecosysteem van verbindingen. En dat biedt een wereld aan mogelijkheden. “Stelt u zich eens voor: u stapt in uw een auto en uw Spotify-playlist speelt simpelweg verder waar die thuis was gebleven. Ook de temperatuur wordt automatisch ingesteld op dezelfde comfortabele warmte als thuis.”
  4. Me and My Personal Data -Bij privacy gaat het er in feite over dat consumenten zelf controle willen over hun data. Ook hiervoor zijn inmiddels innovaties beschikbaar. Huijbregts vertelt enthousiast over het Trust Framework Qiy: een digitale bewaarplaats van persoonlijke gegevens. Een veilige haven van waaruit je zelf bepaalt wie jouw gegevens mogen inzien.

Innovation awards
Huijbregts concludeert dat veel bedrijven over functioneel goede data beschikken. Aan hen nu de uitdaging deze te benutten om een connectie te maken die aansluit bij de behoefte en beleving van de consument. Welke recent in Nederland gelanceerde concepten hier het beste in slagen, horen we op 30 oktober. Dan worden de Accenture Innovation Awards 2015 uitgereikt.