Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Innovatie en kostendruk stuwt cloud computing voor banken

Ja, de cloud heeft écht de toekomst

Ja, de cloud heeft écht de toekomst

Met de technologische zevenmijlssprongen van de afgelopen jaren is het voor banken een no-brainer om ook de cloud in te gaan. Ook het beleidsklimaat in Londen en Brussel ondersteunt dit nu. In deze whitepaper leest u waarom het slechts een kwestie van tijd voordat banken en financiële instellingen cloud computing volledig hebben omarmd.

Technologie aanjager van verandering

Er zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet met onder andere machine learning en block chain. Deze technologieën vergen een grote computationele rekenkracht en opslag, en leiden tot continue druk om de infrastructuurkosten te verlagen. Cloud computing zal op termijn onmisbaar worden om met big data-analyse kunstmatige intelligentiemodellen te kunnen voeden. Hetzelfde geldt voor het zogeheten ‘Internet of Things’ (IoT), dat met cloud computing grote datavolumes kan verwerken.

Maar voordat het zover is, moeten financiële instituties eerst hun belangrijkste infrastructuur en zakelijke klantapplicaties op orde hebben. Banken zijn nu bezig hun cloud governance vast te leggen en bepalen aan de hand van best practices hoe ze in de toekomst hun infrastructuur kunnen moderniseren. Hierbij zijn vooral belangrijk:

  • Cloudregulering en governance-strategie.
  • Door de cloud ondersteunde innovatie.
  • Modernisering van de infrastructuur op de lange termijn.

Groen licht in de VS en EU

Tot voor kort was Europese regeldruk de belangrijkste reden om te wachten met modellen van cloudgebaseerde infrastructuur. Maar onlangs heeft de Financial Control Authority (FCA) in Londen specifieke richtlijnen uitgegeven over het gebruik van cloud. Bedrijven moeten nu kunnen aantonen dat ze toezicht te hebben op al hun data en ze de juiste risicobescherming toepassen. In de nieuwe EU-wetgeving (GDPR) die op 25 mei ingaat, wordt ook een duidelijk raamwerk voor gegevensprivacy en -bescherming opgesteld. Door de juiste configuraties in te stellen, zullen bedrijven die hun data in de cloud onderbrengen, automatisch voldoen aan de GDPR-eisen van onder andere databeveiliging.

In deze whitepaper kunt u lezen welke cloud innovaties de financiële industrie momenteel overweegt om hun kosten verder naar beneden te brengen.