Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Informatiebeveiliging is key voor Digitale Overheid

3 security-trends die ons allemaal raken

We krijgen steeds minder brievenbuspost van de overheid. Veel zaken, van het aanvragen van een uitkering tot het stopzetten van toeslagen, gebeuren via internet. Dit bespaart kosten en is efficiënt. Maar is het ook altijd veilig? Dit zijn de 3 security-uitdagingen waar overheden momenteel mee worstelen. Omdat elke burger en organisatie met de overheid te maken hebben, gaan deze trends ons allemaal aan. De eerste ontwikkeling gaat over informatiebeveiliging.

1. Informatiebeveiliging

Betrouwbare beveiliging van gevoelige informatie is een randvoorwaarde voor digitale overheden. Bedrijven en overheden werken vaak digitaal en delen daarbij belangrijke gegevens die de privacy van burgers raken. Overheden moeten met die data zeer zorgvuldig omgaan. Burgers en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat de systemen van de overheid veilig zijn en weerstand kunnen bieden aan pogingen tot misbruik en aanvallen van binnenuit of buitenaf.

2. Cybercrime

Cyberdreigingen nemen almaar toe. Iedere dag vinden er hackpogingen, aanvallen en andere incidenten plaats. Daarom is het noodzakelijk om permanent te werken aan informatieveiligheid, zowel op het gebied van weerbaarheid als herstelvermogen. Overheden moeten aanvallen snel in kaart kunnen brengen en analyseren. Alleen op die manier is een snelle en correcte afhandeling van incidenten mogelijk.

3. Het Nieuwe Werken

Bij overheden doet Het Nieuwe Werken steeds meer zijn intrede. Het tijd-, plaats- en apparaatonafhankelijk werken is bezig aan een forse opmars. Dat betekent niet alleen gemak voor ambtenaren, maar ook een uitdaging op het gebied van informatiebeveiliging. Bij BYOD (Bring Your Own Device) is het belangrijk dat de meegebrachte apparatuur ook daadwerkelijk goed is beveiligd.

Een veiligere Digitale Overheid

In deze whitepaper worden deze 3 trends niet alleen verder uitgediept, ook wordt beschreven hoe u deze problemen kunt oplossen. Een veiligere Digitale Overheid begint met het downloaden van dit document.