Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

In 5 stappen een beter prijsbeleid met dynamic pricing

Betere marges in de retail dankzij data

Dat retourtje New York – Amsterdam kostte een uur geleden nog 650 euro, nu ineens 800 euro! Herkenbaar? Dynamische prijzen worden al jaren gebruikt, vooral in de reisbranche. De prijzen worden automatische aangepast aan de hand van vele factoren, waarbij vraag en aanbod het belangrijkste zijn. Niet alleen in de reisbranche wordt dynamic pricing toegepast, ook in de retail wint het aan populariteit. Sommige winkels hebben zelfs al prijskaartjes die automatisch veranderen op basis van verschillende soorten data.

Dynamic pricing gaat uit van de klantvraag

Vaste prijzen gaan uit van het aanbod en zijn van tevoren vastgesteld. Bij dynamische prijzen wordt er rekening gehouden met vraag én aanbod. Daarbij gaat het om de waarde die het op dat moment voor de koper heeft. Door dynamische prijzen te gebruiken ontstaat de juiste prijs voor de koper op dat moment. Hierdoor worden de marges voor retailers hoger en de kosten lager.

Beter prijsbeleid met de juiste data

Alleen met voldoende informatie kan de juiste prijs worden bepaald. De sleutel tot succes is het slim koppelen van relevante interne en externe data. Maar hoe draagt deze data bij aan een beter prijsbeleid? Aan de hand van 5 stappen kan je als retailer tot de juiste prijs van elk product komen. Hieronder noemen we er alvast drie:

  • Stap 1: Aan de slag met een strategie
  • Stap 2: Meer data leiden tot betere prijzen
  • Stap 3: Regels bepalen de prijs

Benieuwd naar de rest van de stappen? Wil je weten hoe jouw organisatie de resultaten verbetert via dynamic pricing? Download de whitepaper “In 5 stappen een beter prijsbeleid met dynamic pricing” en laat je inspireren.