Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

In 10 stappen krijg je ook jouw werkplek in de cloud

De industriële revolutie ligt inmiddels achter ons. Maar de digitale revolutie… daar zitten we middenin! Dit betekent onder meer dat technologische ontwikkelingen elkaar in een razend tempo opvolgen en voor je het weet kan het fysieke kantoor zomaar (gedeeltelijk) verdwenen zijn. Hoe ga jij daarmee om? Of laat ik het anders stellen: hoe zorg jij ervoor dat jouw werkplek – of liever nog de werkplekken binnen jouw organisatie – toekomstbestendig zijn?

 

Ik snap dat je geen glazen bol ergens in een la van je bureau hebt liggen. En de toekomst voorspellen, dat kan ik ook niet. Maar letten op trends geeft je wel een idee van wat je kunt verwachten. En zo kun je bepalen waar je zou moeten (of kunnen) veranderen. Heb je bijvoorbeeld een fysieke werkplek (een bureau, kantoor, showroom of werkplaats) nodig? Zo niet, dan is mobiel werken misschien de oplossing voor jou (en je werknemers). Wil je dat echter realiseren, dan moet je wel aan een aantal randvoorwaarden voldoen. Werken met mobiele technologie (smartphones, tablets) en moderne diensten (online software, platforms en servers) zijn daar een onderdeel van. Werken in de cloud klinkt dan opeens niet meer als toekomstmuziek…

 

De eerste 5 stappen naar een werkplek in de cloud
Om ervoor te zorgen dat nieuwe technologie en online mogelijkheden echt bijdragen aan het doel van jouw organisatie, is het slim van tevoren een aantal zaken na te gaan. Wat mij betreft zijn er tien belangrijke stappen die je moet nemen. Stap 1: breng je volledige ICT-infrastructuur in kaart. Wat gebruik je? Hoe lang lopen contracten? En wat is aan vervanging toe? Dat zijn zaken die je eerst helder voor ogen moet hebben. Stap 2: stel duidelijke doelen. Wat vinden jij en je medewerkers belangrijk als het gaat om ICT? Pas dan kun je overgaan op stap 3, het bepalen van je strategie en opstellen van een praktisch plan. Dit helpt je zwakke plekken binnen je ICT te herkennen en aan te pakken. Nog voor ze schade aan kunnen richten. Daarna stap je over op stap 4 en schakel je een specialist in. Die weet namelijk of al je wensen uitvoerbaar zijn en kan je bijstaan met advies.

 

Jouw werkplek in de cloud is bijna een feit
Heb je een specialist uitgezocht met wie je verder wilt werken? Goed! Maar je bent er nog niet. Duidelijke afspraken maken is van groot belang. En daar moet je niet te lang mee wachten. Zorg voordat je met elkaar in zee gaat dat er een migratiedocument ligt, dat het duidelijk is wat de Service Level Agreements (SLA) zijn en dat je een exitstrategie hebt doorgenomen. Anders kun je niet door naar stap 6: het kiezen van de juiste software. Software wordt steeds vaker online gehost en dit maakt het goed schaalbaar. De moeite waard dus om even uit te zoeken of het voor jouw organisatie kan werken. Als je dan ook nog zorgt voor de juiste hardware (stap 7) en een sterk netwerk opzet (stap 8), kun je nadenken over een goede beveiliging (stap 9). En dan ben je er al bijna…

 

De laatste stap naar een werkplek in de cloud
De laatste stap op weg naar een werkplek in de cloud is misschien wel de meest belangrijke. Want plannen om je ICT-infrastructuur te optimaliseren is één, zorgen dat het straks op een juiste manier gebruikt wordt is misschien nog wel belangrijker. En daarvoor heb je een goed beleid nodig. Trainingen zijn hierbij van essentieel belang. Zo zorg je ervoor dat jouw medewerkers ICT op een efficiënte manier weten te gebruiken. Handleidingen geven je medewerkers een handig naslagwerk en zorg je ook nog eens voor een duidelijk aanspreekpunt, dan ben je klaar voor een werkplek in de cloud.

 

Meer weten? Je verder inlezen kan ook! Download nu het handige e-book ‘Kantoor in de cloud. In tien stappen naar de werkplek van de toekomst’.

 

Deze blog is geplaatst in samenwerking met Ricoh