Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

IKEA en Pastoe; de ene kast is de andere niet!

De verschillende verschijningsvormen van storage

IKEA kasten zijn goedkoper, kunnen vandaag worden gekocht en in elkaar gezet worden en doen wat zij moeten doen: inhoud opslaan. Pastoe kasten zijn exclusief, kosten meer en slaan ook inhoud op. Redenen om voor de ene of de andere kast te kiezen, hebben naast persoonlijke voorkeur ook met prijs, stabiliteit, betrouwbaarheid en degelijkheid te maken. Dat zien we ook terug bij storage-oplossingen.

 

In deze blog geeft Jerry Rozeman, CTO bij PQR, een korte beschouwing op de verschillende verschijningsvormen van storage en de verklaring waarom IKEA rustig naast Pastoe kan staan.

 

Slim opruimen
Wet- en regelgeving en het steeds verder digitaliseren van content heeft de behoefte aan verschillende soorten opslag doen ontstaan. In de huidige markt zien we een verdeling in drie soorten storage-oplossingen. De snelle opslag devices, zoals de Solid State Drive (SSD) en flash, bewaren gegevens die nog gebruikt worden of net gebruikt zijn. Minder actuele data komen op goedkopere schijven terecht en slapende data schrijven we weg op grote, trage schijven of op tape. Hierbij worden de gegevens soms automatisch en soms handmatig verdeeld over de verschillende soorten opslag. Het inrichten van een storage-omgeving en het verdelen van de informatie over de verschillende soorten storage is niet eenvoudig. Want hoe bepaalt u welke data u op welke plaats wil opslaan? En kunt u die gegevens dan nog benaderen?

 

Plundra!
De prijs van (storage)hardware daalt en er worden slimmere storage-oplossingen ontwikkeld. Maar door het toevoegen van software aan de enterprise storage stack ontstaan er nieuwe mogelijkheden waardoor uiteindelijk de prijs per GB/TB toch niet zó sterk daalt. Ook daarin zit een uitdaging. U weet immers dat de hardware goedkoper is. Waarom worden de kosten voor storage dan toch hoger?

 

Storage, Pastoe en IKEA?
Flash- en SSD-oplossingen vergelijk ik met Pastoe-kasten. Zij zijn duurder, maar leveren betere prestaties en zijn betrouwbaarder. De spinning disk is de IKEA-kast met minder actuele inhoud, die wel bewaard moet worden. Opgeruimd, veilig maar tegen lagere kosten! Een organisatie moet echter ook bedenken hoe data op het juiste opslagmedium terecht komt. En wat er nog mee gedaan kan en moet worden. En waarom dat dan misschien wel weer geld kost.

 

PQR heeft de juiste mensen in huis om u hierover meer te vertellen en te adviseren. Heeft u ook zin in een nieuw interieur? Neem dan contact op met PQR of rechtstreeks met Jerry Rozeman via jro@pqr.nl. Of kom op 1 oktober naar hét PQR-kenniscongres IT-Galaxy 2014. U kunt uw persoonlijke programma samenstellen.