Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

IAM en de groeiende behoefte aan beveiliging binnen het onderwijs

Om de beveiligingswensen binnen het onderwijs te beantwoorden heeft SURF recentelijk haar diensten uitgebreid met een sterke 2-factor authenticatie. Het implementeren van een dergelijke vorm van Identity & Access Management binnen een grote heterogene groep gebruikers gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot…

SURF is de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland. SURF is verantwoordelijk voor de ICT-voorzieningen voor toponderzoek en talentontwikkeling voor studenten, docenten en onderzoekers in Nederland. Met meer dan 1.3 miljoen gebruikers verspreid over 160 organisaties heeft SURF het federatieplatform OpenConext ontwikkeld voor het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland. Door aangescherpte regelgeving en het aansluiten van interne applicaties voor bijvoorbeeld cijferadministratie is de behoefte aan beveiliging steeds groter.

Identity and Access Management en het onderwijs

Om deze beveiligingswensen te beantwoorden heeft SURF recentelijk haar diensten uitgebreid met een sterke 2-factor authenticatie. Het implementeren van een dergelijke vorm van Identity & Access Management binnen een grote heterogene groep gebruikers gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot…

SURFnet op IAM 2018

Joost van Dijk, Technisch Product Manager bij SURF, geeft u tijdens zijn keynote een kijkje in de keuken van dit ingewikkelde implementatietraject en deelt daarbij graag zijn “lessons learned”. “Er moeten natuurlijk met ontzettend veel zaken rekening gehouden worden,” aldus Joost. “Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende items:

  • Het moet schaalbaar zijn voor de gehele doelgroep van 1.3 miljoen gebruikers verspreid over 160 organisaties
  • Gebruiksvriendelijkheid voor de gehele gebruikerspopulatie
  • Ondersteuning van verschillende authenticatiemiddelen, vrij van vendor locks
  • Ondersteuning voor openen standaarden, zoals SAML 2.0, OpenID Connect, Oath, FIDO U2F.”

Dit is slechts een tipje van de ijsberg van wat er allemaal op Joost afkwam. Tijdens zijn presentatie gaat hij dieper in op hoe de authenticatiedienst werkt binnen verschillende applicaties aan de hand van verschillende demo’s en praktijkvoorbeelden. Ontzettend interessant en leerzaam dus!

Waar kent u Joost van Dijk van?

Joost van Dijk werkt als Technisch Product Manager voor SURFnet, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland. Joost is onder meer verantwoordelijk voor de dienst SURFconext, de federatieve authenticatie en autorisatie infrastructuur waarmee meer dan 1 miljoen gebruikers uit meer dan 160 organisaties dagelijks inloggen.

Meer weten over 2-factor authenticatie en het implementatietraject hiervan? Meld u dan hier aan voor het Identity & Access Management congres op 17 mei in Nieuwegein.

Bent u eindgebruiker? Dan is het congres geheel kosteloos!