Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hype om app die je ouder laat lijken, maar hoe zit het met je privacy?

FaceApp, de app die toont hoe je er over pakweg 30 jaar kan uitzien, is razend populair op sociale media. Wellicht heb je een foto van jezelf in de zogeheten ‘FaceApp’ gegooid. Leuk en grappig om te doen, maar niet per se veilig. De App roept veel vragen op over Privacy.

Er zitten wat haken en ogen aan, met name vanwege privacy risico’s.

Rusland

FaceApp is ontwikkeld door een Russische bedrijf uit Sint Petersburg, die Artificiële Intelligentie gebruikt om op basis van een foto akelig echt uitziende beelden te maken waarop de gebruiker er plots tientallen jaren ouder of jonger uitziet. Het is echter de vraag of de data beschermd wordt door de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Je geeft je data eigenlijk weg aan Rusland wordt er veel gezegd in de media.

Diverse privacy expert zeggen dat je beter niet de FaceApp kan gebruiken. De app voldoet namelijk niet aan de geldende privacywetgeving.

Data doorspelen

FaceApp verzamelt veel informatie zoals beelden van je gezicht, locatie, IP en telefoon-ID en delen die data met allerlei andere bedrijven. Door het gebruik van de app, ligt er dus zomaar informatie over jezelf op straat. Die data wordt vaak weer gebruik om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen voor betere gezichtsherkenningssoftware.

Data Privacy Congres

Op dinsdag 18 september vindt de 5e editie van het Data Privacy congres plaats. Deze lustrum editie vindt plaats in Congrescentrum 1931, ’s-Hertogenbosch. Benieuw naar alle ontwikkelingen rondom privacy?

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via deze link.