Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hybrid cloud is grote IT-trend

Plus: 6 andere IT-trends

Lange tijd was 2020 een stip op de horizon, gebruikt om een verre toekomst mee aan te geven. Maar over 3 jaar is het al zo ver. Hoe ziet de wereld van IT-dienstverlening er in 2020 uit? Wat zijn de bedreigingen en wat de kansen? Dit zijn de IT-trends waarop u nu al kunt inspelen.

1. Hybride cloud

De overstap naar de cloud is een geleidelijk proces en in veel gevallen zal een volledige migratie niet mogelijk zijn. Een van de redenen hiervoor is dat bedrijven nog werken met hard- en software die niet is afgeschreven. Een andere reden is dat er vaak specifieke eisen worden gesteld op het gebied van regelgeving, beveiliging en/of privacy. Organisaties zijn daarnaast vaak terughoudend om bedrijfskritische applicaties in de cloud te zetten.

In de praktijk is er behoefte aan een hybride cloud, die wordt gevormd door een combinatie van een on-premise IT-omgeving met een private cloud bij een externe service provider. Een hybride cloud-omgeving is te complex om door bedrijven zelf in te richten. Hier ligt de toegevoegde waarde van een IT-dienstverlener.

2. Transitie naar IT-as-a-Service

IT-dienstverleners worden steeds meer geconfronteerd met klanten die hun IT-omgeving flexibel en schaalbaar willen inrichten. Traditionele businessmodellen voor het leveren van hard- en software worden daarom in hoog tempo vervangen door IT-as-a-Service. Dit resulteert niet alleen in een ander pakket van producten en diensten, maar ook in een volledig andere organisatorische structuur en inkomstenstroom.

Door IT-as-a-Service vindt er een verschuiving plaats van CAPEX naar OPEX. Dat betekent dat er steeds minder hard- en software on-premise staat, omdat deze as a service uit een datacenter wordt geleverd.

Doordat IT wordt afgenomen als een dienst, zijn er minder medewerkers nodig voor het onderhouden van de IT-infrastructuur. Die is immers uitbesteed. Dat betekent dat bedrijven minder of geen IT-medewerkers meer in dienst hebben. Het wegvallen van deze IT-kennis is een kans voor IT-dienstverleners om meer managed services aan te bieden.

De IT-trends in de aanloop naar 2020

Tot zover 2 van de grote trends waarmee intelligente IT-dienstverleners in de aanloop naar 2020 rekening houden. Zijn het bedreigingen of juist kansen voor uw bedrijf? Wilt u meer lezen over bovenstaande en 5 andere trends, download dan deze whitepaper.

 

Download de whitepaper
Download