Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Huishoudboekje scholen openbaar, maar hoeveel geld gaat er naar ICT?

Hoeveel kost de verlichting van een Amsterdamse middelbare school in verhouding met een Maastrichtse onderwijsinstelling? En hoeveel kost het schoonmaken van een hele scholengemeenschap? Deze kosten zijn vanaf nu beter inzichtelijk dankzij een online tool die het ministerie van Onderwijs half mei 2018 lanceerde. Maar deze nieuwe website geeft nauwelijks inzicht in uitgaven op het gebied van ICT(-onderwijs). Hoe nuttig is dit nieuwe dashboard en hoe draagt het bij aan meer ICT op school? ICTheek.nl duikt er in.

Het online huishoudboekje van basis- en middelbare scholen dat het ministerie van Onderwijs heeft opgezet, biedt je de mogelijkheid makkelijk te zien waar schoolbesturen hun geld aan uitgeven. Veel schoolbestuurders maken zich echter nu al zorgen over het feit dat de cijfers niet genuanceerd kunnen worden. De Koepel van basisscholen PO-Raad sluit zich hierbij aan en verwacht dat de ‘kale’ jaarcijfers zonder verdere duiding en uitleg van schoolbesturen verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd. Ze wilt daarover een gesprek met het ministerie. Aansluitend vraagt de VO-raad zich ook af wat de toevoegde waarde van het dashboard is. De gepresenteerde data is namelijk al openbaar en inzichtelijk via de databank van DUO te vinden.

Geen inzicht in ICT-uitgaven

Een online tool die een inkijkje geeft in de bestedingspatronen van je school klinkt als een mooi initiatief. Zeker als je daarmee kan inzien in hoeverre je huidige school of de middelbare school waar je naartoe wilt gaan na de basisschool bezig is met investeringen in technologie en ICT. Maar hoewel het dashboard zelf digitaal is, staat er nergens een post aangeduid die te maken heeft met IT, informatica of een andere vorm van techniek. Verder dan posten als ‘materieel’, ‘immaterieel’ en ‘inventaris en apparatuur’ gaat het in het overzicht niet.

Minister Slob: “Tijd voor een goed gesprek over geld”

Minister Slob van Onderwijs geeft toe dat er geen duiding op het platform te vinden is. Zijn verklaring is dat dat niet nodig is, omdat deze informatie al in de jaarverslagen van scholen zelf staat. Daarnaast beschouwt hij de website niet als een volledig raadpleegmiddel. Het is volgens hem eerder een uitnodiging om de dialoog aan te gaan met schoolbestuurders om kritisch te zijn op hun uitgaven.
Dus vind je dat het wel tijd wordt voor nieuwe computers op school? Duurt het wel heel lang voor dat een school investeert in nieuwe computers of programmeerles? Tijd voor een goed gesprek.

Deze blog is afkomstig van ICTheek, het inspiratieplatform voor professionals in het onderwijs.