Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoeveel marketingbudget moet je in online marketing stoppen?

Dat is een goede vraag, nietwaar. Want je wil zeker met je IT bedrijf ‘gezien’ worden op internet, maar hoeveel budget je daarvoor vrij moet maken? Het is een vraag waar je als ondernemer wellicht niet mee bezig bent als je net begint, maar als je die klanten voor je web development bedrijf of cyber security software binnen wil halen, dan moet je zorgen dat je gezien wordt. En niet alleen gezien, maar dusdanig erkent dat je er klanten aan over houdt. Heersen op internet noemt online marketing bureau Heers dat. Wil je ook de scepter zwaaien, maak dan gebruik van een goed online marketing bureau en maak marketing budget vrij.

Marketingplan

Voordat je een marketingbudget kan opstellen, is het goed om bij jezelf na te gaan hoe groot je bereik zou moeten zijn. Een regionale marketingcampagne is namelijk goedkoper dan een landelijke of wereldwijde campagne. Wil je bekend worden in je stad of streek of ga je voor global branding? Daarnaast is de vraag hoe lang je een campagne wil laten lopen. Want ook hier zijn kosten aan verbonden. Maak daarom samen met een online marketing specialist een marketingplan wat helemaal past bij je bedrijf. Vervolgens weet de marketeer de bijbehorende bedragen van een dergelijke campagne eraan te koppelen.

7 tot 9 procent van de omzet

Maar hoeveel geld moet je er alvast voor reserveren? Want het opstellen van een marketingplan en het inhuren van een online marketing specialist kost natuurlijk ook geld. Forrester Research deed hier een aantal jaren geleden onderzoek naar onder Amerikaanse bedrijven en kwam tot de conclusie dat veel bedrijven – ook in de IT – zeven tot negen procent van de totale omzet wordt gebruikt voor online marketing. Hoe meer je verdient, des te groter wordt dan het marketing budget. Hierin wordt wel onderscheid gemaakt tussen B2B en B2C producten en dienstverleningen. Gemiddeld gebruiken bedrijven voor B2C producten 8,6 procent van de omzet als marketing budget en voor dienstverlening 7,3 procent. Bij B2B liggen deze percentages respectievelijk op 6,4 procent en 6,8 procent. Dit is een aardige richtlijn om je eigen marketingbudget op vrij te maken.

Is het voldoende?

Het voordeel van online marketing is dat het effect meetbaar is. Als je een campagne hebt uitgerold dan merk je vanzelf aan de toename van bezoekers naar de website of het heeft gewerkt. Maar je merkt het helemaal of er meer IT diensten zijn afgenomen na het uitrollen van de marketingcampagne en je dus meer geld aan het verdienen bent. Omdat het effect meetbaar is, is het makkelijker om je marketing budget te verantwoorden. Maar je kan ook bepalen of het genoeg was. Misschien wil je wel meer. Dankzij de groei van de omzet, zal ook het marketingbudget groeien en kun je meer doen. Of niet. Want je moet natuurlijk nog wel de vraag aankunnen.

Advies inwinnen

Het is heel belangrijk om advies te vragen aan het marketingbureau om zo goed in de gaten te houden of je de weelde van meer online bekendheid van je IT-bedrijf kan dragen. Een goed marketingbureau houdt niet alleen in de gaten hoe je marketingstrategie uitpakt, maar ook hoe je deze kan verbeteren en aanpassen. Hierdoor weet je zeker dat het budget wat je voor de marketingcampagne hebt vrijgemaakt, goed wordt benut. Hoeveel budget je wil uitgeven, is aan jou, want ook minder (5 procent bijvoorbeeld) of juist meer (10 of 11 procent) mag uiteraard ook. Wil je weten wat je vrij moet maken aan budget? Vraag eens offertes aan bij marketingbureaus. Dat maakt het startpunt een stuk makkelijker.