Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe werkt pensioenopbouw? 5 dingen die je echt moet weten

Stel je eens voor: de dag waarop je eindelijk met pensioen kunt gaan en volop kunt genieten van je vrije tijd. Of misschien lijkt dat nog een verre toekomst voor je. Hoe dan ook, pensioenopbouw is iets waar we allemaal mee te maken krijgen, en het is handig om te weten hoe het werkt. Laten we er samen induiken!

Ontdek wat pensioenopbouw is

Laten we beginnen bij het begin. Een pensioen opbouwen betekent dat je tijdens je werkzame leven geld apart zet voor later. Dit doe je meestal via een pensioenfonds of een pensioenverzekering. Het geld dat je opzij zet, wordt belegd, zodat het kan groeien en je later een leuk inkomen hebt als je stopt met werken. Het idee is dat je na je pensioen financieel comfortabel kunt blijven leven.

Profiteer van je werkgeversbijdrage

Wist je dat veel werkgevers een handje helpen met je pensioen? Ze leggen een bepaald bedrag in voor jouw pensioen, bovenop je salaris. Dit noemen we de werkgeversbijdrage. Het is goed om te weten hoeveel je werkgever precies bijdraagt, want dit maakt een groot verschil voor je pensioenpotje. Dit extraatje is eigenlijk een fijne bonus voor later.

Bereken je jaarlijkse pensioenopbouw

Elk jaar bouw je een stukje van je pensioen op. Hoeveel dat is, hangt af van je inkomen, je leeftijd en de pensioenregeling die je hebt. Het is belangrijk om te weten hoeveel je elk jaar opzij zet, zodat je een idee hebt van hoeveel je later zal ontvangen. Als je wat extra zekerheid wilt, kun je ook zelf nog wat sparen of beleggen voor je pensioen.

Check wanneer je met pensioen kunt

In Nederland kun je meestal met pensioen als je 67 jaar bent, maar er zijn mogelijkheden om eerder te stoppen, afhankelijk van je situatie en de regels van je pensioenfonds. Het bedrag dat je dan maandelijks krijgt, hangt af van hoeveel je hebt gespaard en de regels van je pensioenregeling. Het is slim om te weten wat je kunt verwachten, zodat je goed voorbereid bent.

Let op indexatie en risico’s

Tot slot nog iets belangrijks: indexatie en risico’s. Indexatie betekent dat je pensioen meegroeit met de inflatie, zodat je koopkracht behouden blijft. Niet elk pensioenfonds doet dit automatisch, dus check even hoe dat bij jou zit. Daarnaast zijn er risico’s, zoals beleggingsrisico’s en renterisico’s. Wees je hiervan bewust en kijk of je maatregelen kunt nemen om deze risico’s te beperken.