Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe waterdicht zijn uw privacyprotocollen?

De parkeerwereld van de gemeenten sloeg na de laatste uitspraak van de Amsterdamse rechtbank even op hol. De rechtbank oordeelde namelijk dat het invoeren van een kenteken geen verplichting is om te voldoen aan betaald parkeren. Zolang er maar bewijs is van betaling hoeft er geen kenteken ingevoerd te worden.

Privacy was het sleutelwoord bij deze rechtszaak. Het grootste bezwaar van de eisende partij was namelijk dat burgers overal gevolgd kunnen worden. Ook werd de zorg uitgesproken over het gemak waarmee al die gegevens ingezien kunnen worden door medewerkers binnen de gemeente.

Allemaal privacygevoelig
Die laatste opmerking zette mij aan het denken. Kijkend naar de belastingwereld hebben we toegang tot veel gegevens. De kentekenregistratie voor parkeren is hier maar een klein onderdeel van. We koppelen met burgerzakengegevens, kadastergegevens, hebben waardes van onroerende zaken staan en voeren invorderingsacties uit. Zo nemen we vanuit het werkveld een behoorlijke kijk in de keuken van de burger. Allemaal privacygevoelige gegevens.

Het kan beter
Moeten we ons vanuit dat werkveld zorgen maken? Er zijn organisaties die het prima geregeld hebben met protocollen, autorisatiestructuren en het beheer daarop. Ook een aantal gemeenten heeft het goed voor elkaar. Maar bij een heleboel gemeenten kan het beter. En ja, dan moeten we ons zorgen maken.

En u?
Alles valt of staat uiteraard met hoe medewerkers ermee omgaan. Een kleine test voor u als lezer: bent u zich er voldoende van bewust dat u elke dag met privacygevoelige gegevens werkt? Ik durf te stellen dat het merendeel hierop bevestigend antwoordt. Dan de volgende vragen: vergrendelt u uw scherm als u even kort uw werkplaats verlaat? En weet u zeker dat elke link waar u op klikt ook betrouwbaar is?