Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe verschillende rollen elkaar ondersteunen in de analytics lifecycle

We praten veel over vaardigheden, en met name over het belang van het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden om breder en beter gebruik van analytics mogelijk te maken. Wat we echter vaak vergeten, is dat het niet alleen op individuele basis is. Met andere woorden, analytics is een teamprestatie, op basis van een aantal bedrijfs- en IT-rollen en persona’s gedurende de analytics lifcycle.

Analytics wordt echt nuttig voor bedrijven wanneer het zakelijke gebruikers in staat stelt om sneller betere beslissingen te nemen. Dit gebeurt echter niet zonder de analytics lifecycle te doorlopen, van data, tot discovery en implementatie. Het moet data engineers, data scientists, bedrijfsanalisten en IT-personeel bij elkaar brengen. Alle vier hebben ze een of meer hoofdrollen en een aantal ondersteunende rollen bij het genereren van inzichten voor zakelijk gebruik.

Het bouwen van een team

Het is zeer onwaarschijnlijk dat bedrijven één persoon vinden die over alle benodigde vaardigheden beschikt. Het is wel mogelijk om een team op te bouwen die alle vereiste rollen, zowel leidende als ondersteunende rollen, dekt. Sommige individuen zullen sterker zijn in het ene deel van de rol dan anderen, maar ze moeten in staat zijn om samen te werken om elkaar de nodige ondersteuning te bieden.

Dit betekent dat focus op het overbruggen van functionele gebieden mogelijk belangrijker is dan individuele vaardigheden. In de praktijk zijn dialoog en communicatie cruciaal voor succes. Effectief kunnen samenwerken is daarom een essentiële vaardigheid voor alle vier de gebruikers. Technische vaardigheden kunnen belangrijk zijn, maar soft skills zijn ook van belang.

Wil je meer inzicht in de verschillende persona’s gedurende analytics lifecycle? Lees dan de volledige blog op Hidden Insights