Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe veilig zijn uw wachtwoorden eigenlijk?

Het slechte en onzorgvuldige gebruik van wachtwoorden is een van de grootste oorzaken van datalekken, zowel privé als in het bedrijfsleven. Wordt het niet eens tijd voor een slimmer systeem of een andere mindset?

Overal in ons leven en werk profiteren we van de vele mogelijkheden die het internet ons biedt. Het nadeel is dat al deze online diensten beveiligd worden met wachtwoorden. En dat is voor de gemiddelde persoon best lastig. Om die reden gebruiken veel mensen overal dezelfde, makkelijke wachtwoorden als 123456, password en qwerty. De creatieveling denkt misschien veilig te zijn door een combinatie te gebruiken van de naam van een geliefde en geboortedatum. Dat is echter een van de meest gebruikte tactieken, waar een hacker genadeloos doorheen prikt. Binnen bedrijven kun je de beveiliging verbeteren met een streng wachtwoordbeleid, of door zelf sterke wachtwoorden aan de gebruikers uit te delen. Het risico is dan weer dat de gebruikers de wachtwoorden gaan opschrijven of opslaan in hun browser. Kan dat anno 2017 niet anders en beter?

Security-awareness

Wachtwoord Bewust, dat de Nationale Check je Wachtwoorden Dag heeft bedacht, is een initiatief van Tweakers en het Openbaar Ministerie met partners Radar en DirectResearch. Deze website geeft diverse tips om betere wachtwoorden te bedenken, maar met name om bewuster met security om te gaan. Security-awareness is een mooie zakelijke term hiervoor. Medewerkers van een organisatie moeten worden gewezen op de risico’s en gevolgen, bijvoorbeeld van een datalek. Maar ook dat onveilig online gedrag thuis impact kan hebben op de organisatie. Denk aan het thuis raadplegen van mail en werkbestanden, of het beheren van zakelijke social media accounts. Op deze onbeheerde systemen zijn de risico’s aanzienlijk groter dan binnen de kantoormuren.

Maar hoe u het ook wendt of keert, uiteindelijk kunt u niet binnen een organisatie zomaar het strengste beveiligingsbeleid invoeren. Dat roept meestal heel veel weerstand op, zeker als het de werkzaamheden en het gebruiksgemak belemmert. U zult daarom een goede balans moeten vinden tussen goede security en de gebruikerservaring.

Digitale sleutelbos

Gedurende ons online leven verzamelen we login-gegevens voor talloze websites en online diensten. Deze virtuele digitale sleutelbos groeit met de dag, maar vreemd genoeg gebruikt slechts 7 procent van de Nederlanders een password-manager om zijn wachtwoorden te beheren. 56 procent blijkt zelfs niet bekend te zijn met dit fenomeen. Over awareness gesproken…

In plaats daarvan gebruikt bijna 2 op de 3 Nederlanders overal hetzelfde wachtwoord. Of ze slaan al hun wachtwoorden op in de browser, die vervolgens vrij eenvoudig door malware ontvreemd kunnen worden. Met dat in het achterhoofd is het goed om hier een aantal goede wachtwoordtips te geven.

Tip 1: Gebruik een wachtwoordzin

Veruit de beste tip is het gebruik van wachtwoordzinnen. Ofwel: een zin of een serie woorden die u makkelijk kunt onthouden, maar die natuurlijk niet voor de hand ligt. Voeg daar wat hoofdletters en leestekens aan toe, en u krijgt een zeer lang wachtwoord dat vrijwel onkraakbaar is voor password cracking-software.

Tip 2: Stel tweefactorauthenticatie in

Beveiliging met een login-naam en wachtwoord is éénfactorauthenticatie. De bescherming bestaat namelijk uit één geheim element: het wachtwoord. Met tweefactorauthenticatie voegt u daar nog een extra beveiliging aan toe in de vorm van een sms-code (zie de ING), een  one-time-password generator (zie ABN AMRO E.dentifier, Google Authenticator), een smartcard of token. Op nieuwere smartphones is de vingerafdrukscanner ook vaak voor dit doel te gebruiken. Diensten als Facebook, Google, Twitter, Dropbox, Microsoft en Apple ondersteunen dit allemaal, maar ook de Previder Portal. U kunt dit zelf instellen, dus wat houdt u tegen om daar gebruik van te maken? Uw informatie is dan altijd veilig, zelfs als uw wachtwoord is gestolen.

Tip 3: Gebruik een password manager

De laatste tip is het gebruik van een wachtwoordbeheerapplicatie. 1Password, Keepass en LastPass zijn populaire voorbeelden. Met zo’n programma kunt u al uw wachtwoorden veilig versleuteld bewaren, en u beschermt ze allemaal met één sterk wachtwoord of wachtwoordzin, eventueel aangevuld met tweede factor als een vingerafdruk of token. Vervolgens kunt u de wachtwoorden in de browser of op de smartphone automatisch laten invullen en opslaan. Ook kan een password manager u helpen om sterke wachtwoorden te genereren, die u vervolgens niet meer hoeft te onthouden. Een win-win dus.

Denk vandaag dus eens goed na hoe u de beveiliging van uw eigen data en die van uw werkgever kunt verbeteren. Als we daar allemaal iets slimmer mee omgaan, wordt de online wereld misschien weer net iets veiliger.