Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe slimme technologie woningen en bedrijfspanden veiliger maakt

Een goed slot op de voor- en achterdeur van een woning of bedrijfspand is tegenwoordig al lang niet meer voldoende om inbrekers buiten de deur te houden. Steeds vaker wordt gekeken naar slimme IT-oplossingen, die bijdragen aan deze beveiliging. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van slimme verlichting, waarmee het voor inbrekers lijkt alsof er iemand in de woning aanwezig is. De verlichting kan geheel geautomatiseerd worden ingeschakeld, of handmatig op afstand als een afspraak onverwacht langer duurt dan gepland was.

Ook andere oplossingen, zoals slimme afluisterapparatuur, kunnen bijdragen aan een veilige basis. Bij het gebruik van afluisterapparatuur is het cruciaal dat deze oplossing uitsluitend gebruikt wordt op de momenten dat er niemand aanwezig is in huis of binnen een kantoor. Je wilt niet het risico lopen dat gesprekken op de werkvloer of in het gezin heimelijk worden opgenomen. In dit artikel lees je meer over slimme IT-oplossingen die de beveiliging van panden helpen te verbeteren.

Monitor bewegingen rondom een pand

Het gebruik van zogenaamde opritverklikkers helpt de omgeving rondom een pand geautomatiseerd te monitoren. Een goed alternatief voor het gebruik en monitoren van beveiligingscamera’s rond het gebouw. De opritverklikkers activeren een alarm, bijvoorbeeld in een app op je mobiele telefoon, zodra er beweging gedetecteerd wordt op momenten dat je dit niet verwacht. Denk aan de uren buiten werktijd, in het weekend, enzovoorts. Het aansluiten van deze slimme oplossingen is heel eenvoudig.

Zorg voor een goede beveiliging van toegangsdeuren

Op het moment dat een kwaadwillend persoon een deur probeert binnen te gaan, wordt deze daarvan weerhouden door een krachtig toegangsmechanisme. Steeds vaker kiezen particulieren en ondernemers voor slimme deursloten. Deze kunnen middels een connectie met je telefoon geopend worden. Dat doen ze logischerwijs pas, op het moment dat de telefoon zich in de buurt van het slot bevindt. Het helpt onder meer kerntrekken tegen te gaan.

Alles-in-één beveiligingssystemen met een app

Naast de mogelijkheid om zelf een combinatie van beveiligingscomponenten bij elkaar te zoeken, kun je een alles-in-één beveiligingssysteem overwegen. Bij zo’n systeem zitten de verschillende componenten gekoppeld aan een app op je telefoon. Zo kun je de beveiliging van een woning voortdurend monitoren en bedienen. Overigens wordt zo’n app vaak gecombineerd met een fysiek bedieningspaneel. Een nadeel van een alles-in-één systeem ten opzichte van losse componenten is het feit dat deze pakketten vaak niet alle beveiligingsrisico’s in en rondom een woning of bedrijfspand afdekken. Maatwerk is vereist om dat mogelijk te maken.