Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe schep je orde in de multicloud chaos?

Op dit moment maakt maar liefst 84 procent van de organisaties gebruik van meer dan vier cloudaanbieders. Deze multicloud – het gebruik van clouds van verschillende leveranciers – kan voor veel hoofdbrekens zorgen. Hoe schep je orde in de multicloud?

De voordelen die de cloud biedt, zoals schaalbaarheid, betalen naar gebruik en je applicaties altijd up-to-date, zijn inmiddels wel bekend. Het gebruik van de cloud stijgt daarom exponentieel en het einde van de groei is nog lang niet in zicht. Alhoewel “de cloud” impliceert dat het om één grote omgeving gaat, bestaat deze in de praktijk uit verschillende applicaties die bij verschillende cloud service providers worden afgenomen, zoals Microsoft Azure en diverse SaaS-aanbieders. Er ontstaat dus een “multi-cloud” die ook een belangrijke uitdaging met zich meebrengt; hoe hou je het overzicht en de controle over al die applicaties en cloudomgevingen?

Tien jaar geleden was IT nog overzichtelijk; alle hard- en software draaide in de eigen serverruimte en werd beheerd door de eigen IT-afdeling. Met de komst van de cloud is dat volledig veranderd. Steeds meer applicaties van verschillende cloud service providers worden gebruikt, naast de on-premise IT-omgeving. Er is dus een hybride multi-cloud omgeving ontstaan. Om maar meteen een concreet voorbeeld te geven; een IT-omgeving van een modern bedrijf kan er als volgt uitzien:

Chaos of controle

Een dergelijk versnippert IT-landschap heeft voordelen, zoals spreiding van risico’s, maar roept ook vragen op. Hoe is de back-up geregeld? Hoe snel kan een back-up teruggezet worden? Wat zijn de SLA’s van de verschillende Service Providers? Wie houdt regie over contract lifecycle management en bepaalt welke cloud de beste prijs-prestatieverhouding biedt? Wie houdt het financiële overzicht? Hoe zit het met de compliance? Hoe verloopt de communicatie tussen de verschillende platforms?

Multicloud advies

Na jarenlange ervaring weten wij dat het type cloudoplossing per situatie kan verschillen. Om daadwerkelijk controle en overzicht te krijgen is advies van een cloudneutrale IT-dienstverlener een absolute must. Zo ben je verzekerd van onafhankelijk advies voor een oplossing die in jouw situatie de beste prijs-prestatie oplevert. Previder koppelt verschillende cloudtechnologieën om de ultieme hybride omgeving te creëren. Wij adviseren je dan ook graag als je nadenkt over vernieuwing van je IT-omgeving.

Meer weten?

Benieuwd welke cloud er bij jouw organisatie past? In de whitepaper ‘Cloud Awareness’ bespreken wij de verschillende smaken cloud en komt de techniek, security en het financiële aspect van de cloud aan bod. Kortom, alles wat je altijd wilde weten over de cloud, maar niet durfde te vragen, staat in deze whitepaper.