Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe optimaliseer je datavisualisaties?

Best practices voor data visualisaties

Met de meest recente visualisatiesoftware kunnen data-analisten steeds meer innovatieve en gelikte presentaties creëren. In deze whitepaper wordt de lezer aan de hand genomen in de wonderlijke wereld van datavisualisatie. Lees verder om erachter te komen hoe je effectieve visualisaties kunt ontwerpen die een verpletterende indruk achterlaten.

Van goed naar geweldig

In de whitepaper worden geen basisinstructies geboden voor het maken van simpele visualisaties, want dat wordt als bekend verondersteld bij de lezer. Wel bevat de presentatie een korte maar belangrijke lijst van technieken om visualisaties naar een volgend niveau te tillen. Zo kun je lezen hoe je:

  • de juiste type grafieken kunt kiezen,
  • effectieve views creëert,
  • holistische dashboards ontwerpt en
  • jouw werk visueel perfectioneert.

Waarom, wat, hoe?

Als ontwerper van een presentatie word je uitgedaagd zich af te vragen wat het doel is van de visualisatie. Wat probeer je duidelijk te maken? Wat is je doelgroep en  welke vragen hebben jouw toehoorders of lezers? Hoe kun je meerwaarde bieden met jouw visualisatie? Met de enorme hoeveelheid aan vaak ruwe data is het van groot belang dat je het doel helder voor ogen hebt en selectief bent met wat je wel en niet meeneemt in je analyse.

Om presentaties begrijpelijk en behapbaar te houden, is effectief gebruik van filters essentieel. In de whitepaper wordt uitgebreid ingegaan op de vele mogelijkheden die filters bieden. Zo kun je als gebruiker eenzelfde dataset op verschillende manieren belichten en naar diepere detailniveaus brengen. Dit stelt je in staat om data-exploratie en gebruikersgestuurde data-analyse vanuit verschillende oriëntaties te belichten bij je publiek.

Sexy data

Maar het oog wil ook nog wat. In deze whitepaper staan de best practices beschreven hoe je naast handige en effectieve data-analyses ook visueel aantrekkelijke presentaties kan bouwen. Zo worden tips gegeven om de views op een intuïtieve wijze te oriënteren; een goede balans te vinden in het gebruik van kleuren en vormen; fonts en highlights. Ofwel, zo is de vraag: is uw visualisatie wel holistisch? Want uiteindelijk blijft het doel van de perfecte visualisatie om met behulp van de relevante gegevens de juiste antwoorden te geven, op een manier die het publiek geprikkeld houdt.

 

Download de whitepaper
Download