Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe maak je Microsoft 365 makkelijk voor de zorg?

Microsoft 365 is een fantastisch totaalpakket. Het biedt organisaties en hun medewerkers een wereld aan tools om beter te kunnen samenwerken. Maar zeker in de zorg kan die veelheid aan platformen, applicaties en services ook verwarring oproepen.

Mensen die in de zorg werken, besteden het liefst zoveel mogelijk tijd aan hun zorgtaken. IT kan daarbij helpen, maar dan moet het wel zo gebruiksvriendelijk mogelijk worden aangeboden. Na een migratie naar Microsoft 365 vindt de gemiddelde zorgmedewerker het knap lastig om ineens te moeten werken met bijvoorbeeld OneDrive en SharePoint. Hoe handig al die tools op zichzelf ook zijn, het zomaar uitrollen van Microsoft 365 is zelden een goed idee. Het kan zelfs leiden tot inefficiënter werken dan voorheen, en dat was nou net niet de bedoeling.

Waar begin je?

Voordat je ook maar iets gaat uitrollen, is het belangrijk om als organisatie een duidelijk beleid voor de inzet van IT te formuleren. Stel jezelf daarbij vooral de vraag: hoe willen wij als organisatie onze medewerkers met IT ondersteunen in hun werk? Als je dat helder hebt, is een goede volgende stap het maken van persona’s. Welke typen IT-gebruikers zijn er binnen jouw organisatie en welke applicaties hebben zij nodig? Zo voorkom je dat medewerkers straks worden opgezadeld met onnodig veel applicaties en door de bomen het bos niet meer zien. Vervolgens kun je het bovenstaande gaan doorvertalen naar digitale werkplekken op maat. Bijvoorbeeld op basis van Werkplek 365 of de nieuwe digitale zorgwerkplek die Previder onlangs heeft geïntroduceerd.

Weg met die complexiteit

Als je kiest voor zo’n digitale werkplek op maat, bespaar je jezelf en je medewerkers veel gedoe. Microsoft 365 is dan zo geïntegreerd in de oplossing dat de gebruiker met al die complexiteit niets te maken heeft. De techniek is zoveel mogelijk naar de achtergrond gebracht, maar wel met behoud van de functionaliteit. Ook zijn belangrijke onderdelen van Microsoft 365 extra toegankelijk. Op het startscherm van onze nieuwe digitale zorgwerkplek heet OneDrive bijvoorbeeld ‘gewoon’ Bestanden, en SharePoint heet Samenwerken.

Nog meer gemak

Een goede digitale werkplek gaat verder dan de techniek van Microsoft. Een voorbeeld daarvan is de manier waarop onze nieuwe digitale zorgwerkplek het zoeken naar bestanden eenvoudig maakt. Dankzij slimme API-koppelingen wordt niet alleen naar Microsoft-documenten gezocht, maar worden ook bronnen als je zorgpakket en je protocollenapplicatie bij de zoekopdracht betrokken. De medewerker hoeft daarvoor geen aparte programma’s te starten, het is allemaal Single Sign-on. Dat geldt ook voor het item Planning op het startscherm. De planning wordt rechtstreeks uit je zorgpakket of EPD/ECD-applicatie gehaald, zonder dat de gebruiker daarop hoeft in te loggen.

Neem je medewerkers tijdig mee

Als jouw organisatie kiest voor het gemak van een digitale werkplek, betekent dat in eerste instantie een hele verandering voor je medewerkers. Het is belangrijk om hen daarop voor te bereiden, bijvoorbeeld door tijdig uit te leggen welke voordelen de nieuwe oplossing zal bieden ten opzichte van de huidige situatie. Vervolgens zul je je medewerkers moeten instrueren en begeleiden in het gebruik van de nieuwe werkplek. Als je dat allemaal goed aanpakt, vergroot je de kans dat de oplossing wordt geadopteerd en dat je er als organisatie écht de vruchten van gaat plukken. Lees er bijvoorbeeld ook dit blog nog eens op na.

Ontdek het zelf

Het mag duidelijk zijn: een goede digitale werkplek maakt migreren naar Microsoft 365 een stuk minder risicovol en complex. Je medewerkers kunnen werken op de manier die bij hen past, zonder zich druk te hoeven maken over over allerlei randzaken.

Meer weten?

Op 21 april laten we zien hoe de digitale zorgwerkplek eruitziet en hoe IT waarde kan toevoegen in de zorgketen.