Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe laat ik mijn niet-verkopers wel omzet genereren?

Omzet genereren met alle medewerkers

Een timmerman is geen verkoper
Timmermannen, maar bijvoorbeeld ook consultants, zijn eigenlijk geen verkopers. Zij hebben heel veel specifieke kennis van zaken, maar ze hebben bewust gekozen voor een niet-commerciële functie. De medewerkers in een niet-commerciële functie zijn meestal van zichzelf van mening dat ze ongeschikt zijn voor een verkoopfunctie. Zelfs het woord ‘verkopen’ is al een beladen woord bij deze medewerkers.

Een timmerman is wél een verkoper!
Bij timmermannen, consultants en technisch personeel is veel specifieke kennis aanwezig. In de praktijk laten ze dat ook zien, door bijvoorbeeld te adviseren over bepaalde zaken. In potentie zijn deze medewerkers daarom zeker wel commercieel inzetbaar. De uitdaging om deze medewerkers daadwerkelijk te laten verkopen, begint bij de bewustwording van hun capaciteiten. Als niet-commerciële medewerkers zich bewust worden van hun capaciteiten, slaat (faal)angst veelal om in nieuwsgierigheid.

Hoe wordt een timmerman of consultant verkoper?
Door bewustwording en de juiste training is het mogelijk om bij elke niet-verkoper in de organisatie het commercieel potentieel te gaan benutten. Er zijn veel kritische succesfactoren te benoemen om van niet-verkopers commerciële medewerkers te maken. Enkele voorbeelden daarvan:

  • Motiveer de medewerker;
  • Train top-down zodat leidinggevende medewerkers zelf kunnen coachen;
  • Kies voor maatwerk;
  • Sluit aan op eerdere trainingen.

Verkopen? Hartstikke leuk!
Vrijwel iedere verandering roept bij medewerkers weerstand op. Door de medewerkers, bijvoorbeeld door training, te laten ontdekken over welke competenties en talenten ze beschikken, wordt er bewustwording gecreëerd. In veel gevallen ligt commercie dan dichtbij, terwijl niet-verkopers bewust hebben gekozen voor een niet commerciële functie.

Download gratis de whitepaper over omzet genereren met niet-verkopers
Download gratis en geheel vrijblijvend de whitepaper ‘Hoe laat ik mijn niet-verkopers wél omzet genereren?’ In deze whitepaper wordt uitgelegd wat wél werkt bij het benutten van het omzetpotentieel bij niet-commerciële medewerkers.