Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe kan het middelbare onderwijs in de toekomst worden verbeterd?

Helaas staat het onderwijs in Nederland er niet heel goed voor en dat is niet best te noemen. Zeker niet wanneer je kijkt naar onze economie en beseft hoe rijk Nederland eigenlijk is. In Nederland zijn er veel hardnekkige problemen als het gaat om het middelbare onderwijs.

We hebben op dit moment te maken met een lerarentekort en de klassen zijn ook veel te groot. Ook zijn er veel kinderen met een taalachterstand en er zijn ongetwijfeld nog veel meer problemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het onderwijs te verbeteren.

IT nog meer optimaliseren

IT is niet meer weg te denken uit het huidige onderwijs en brengt natuurlijk vele voordelen met zich mee. Het is voor docenten nu gemakkelijker om online huiswerk te geven en ze kunnen sneller communiceren met leerlingen. Daarnaast is de leervoortgang beter bij te houden en zo zijn er nog veel meer voordelen.

Maar nog niet bij elke onderwijsinstelling is de IT goed geoptimaliseerd en daarom is het belangrijk om daar meer tijd en aandacht aan te besteden. Ook managed kubernetes kan misschien iets betekenen voor onderwijsorganisaties.

Maak het aantrekkelijk om docent te worden

De kwaliteit van het onderwijs is voor een klein deel natuurlijk afhankelijk van het management en de leidinggevenden en voor het grootste deel van de docenten. Zij kunnen het onderwijs maken of breken en daarom is het belangrijk dat er voldoende van zijn en dat ze de juiste capaciteiten en vaardigheden hebben. Maar hoe maak je het vak docent dan aantrekkelijk?

Maak het laagdrempelig met een lerarenbeurs

In de eerste plaats moet je het financieel aantrekkelijk maken om docent te worden. Als studenten veel geld moeten betalen, dan zijn ze minder snel geneigd om voor dit beroep te kiezen. Ook zal je dan minder snel zij-instromers aantrekken en zo loop je ook talent mis. Met een goede lerarenbeurs zorg je ervoor dat meer mensen bereid zijn om voor het docentschap te gaan.

Doorgroeimogelijkheden

In deze ambitieuze tijd vinden mensen het ook bijzonder fijn om doorgroeimogelijkheden te hebben. Dit geldt niet alleen voor gesjeesde professionals binnen het bedrijfsleven, maar ook voor docenten. Als je voor een functiemix gaat, dan kunnen docenten doorgroeien en bijvoorbeeld meerdere functies tegelijkertijd vervullen. Dat heeft dan weer als voordeel dat ze meer uitdagingen hebben en daar past natuurlijk ook een betere beloning bij.

Kleinere klassen

Ja, deze oplossing wordt al vaak genoemd maar helaas zijn de meeste klassen tegenwoordig nog steeds te groot. Aandacht voor de kinderen binnen het onderwijs is belangrijk en dat kun je bewerkstelligen door de klassen kleiner te maken. Het is voor docenten dan overigens ook gemakkelijker om orde te houden en zo voorkom je ook uitval en andere problemen.