Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe kan een nieuwe werkplek de zorg verbeteren?

Zorgmedewerkers houden weer tijd over voor zorg

Wist je dat de gemiddelde zorgmedewerker bijna 11 uur per week besteed aan administratie? Onnodige dubbele administratie, onoverzichtelijk IT-systemen en veel ouderwets papierwerk zorgen voor de grootste ergernissen. Blijft er nog wel tijd over voor het verlenen van zorg? Deze whitepaper beschrijft hoe je techniek wél effectief kan inzetten om zorgmedewerkers te ondersteunen in hun taken. Door het inrichten van een modern intranet zorg je ervoor dat medewerkers altijd en overal snel toegang hebben tot een gepersonaliseerd platform met daarin alle tools en informatie die voor hen belangrijk zijn.

Een nieuwe werkplek in de zorg gaat niet over één nacht ijs

Zo’n intranet-platform creëren voor zorginstellingen is toch net wat gecompliceerder dan bij andere organisaties. Er zijn veel meer verschillende apparaten in gebruik, de informatiebehoefte is erg divers en ook de digitale vaardigheden van medewerkers is erg uiteenlopend. Dit draaiboek zet daarom alle stappen voor jou op een rij, specifiek gericht op de zorg én gebaseerd op ervaringen tijdens implementatietrajecten bij zorginstellingen.

Begin met een inventarisatie

Om van jouw intranet een succes te maken is het belangrijk om te weten waar behoefte aan is. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen:

  • Waar hebben zorgmedewerkers behoefte aan?
  • Hoe kan een nieuw intranet het werk makkelijker maken?
  • Wat heb je absoluut nodig om je werk goed te kunnen uitvoeren?

Sla je deze stap over, dan eindig je met een nieuw communicatiekanaal waar niemand wat aan heeft. Breng in kaart hoe de situatie nu is. Wat zijn de vaardigheden van je medewerkers? Welke tools hebben we nu in huis die matchen met de behoeften van de zorgmedewerkers? Een handig hulpmiddel om die behoeftes in kaart te brengen is het maken van persona’s. Voor een keertje mag je wel ongestoord hokjesdenken!

Weer meer tijd voor zorg

Dit draaiboek vertelt je in detail hoe je deze persona’s in kaart brengt en toont aan de hand van enkele fictieve medewerkers hoe zo’n persona er precies uitziet. Verder vind je enkele gouden tips die je helpen bij het opzetten van zo’n nieuwe werkplek voor jouw zorgmedewerkers. Tijd voor actie, dus!