Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe houd ik mijn applicatie portable tussen verschillende clouds?

Waar een paar jaar geleden bedrijven nog weinig tot geen gebruik ervan maakten, zie je nu vaak dat bedrijven niet één, maar meerdere publieke clouds gebruiken. Deze clouds worden gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe applicaties tot het daadwerkelijk hosten van bedrijfskritische applicaties.

De vraag die vervolgens gesteld wordt, is: “Hoe houd ik mijn applicatie portable tussen verschillende clouds en hoe houd ik de kosten inzichtelijk?” Het Nutanix-antwoord hierop als onderdeel van het Nutanix Enterprise Cloud Platform is Nutanix Calm en Xi Beam.

Nutanix Calm

Nutanix Calm stelt je in staat om applicaties onafhankelijk te maken van de onderliggende infrastructuur, of dit nou op het eigen Nutanix platform is of een van de Public Cloudomgevingen inclusief Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud Platform (GCP).

Installaties van applicaties zijn vaak Infrastructure-Centric. Dit houdt in dat de installatiescripts die geschreven worden voor de betreffende applicatie vaak bedoeld zijn voor één specifieke infrastructuur. Wil je de applicatie op dezelfde manier uitrollen op een andere infrastructuur, dan dien je het script aan te passen waar nodig. Mocht je verschillende omgevingen hebben, dan heb je dus verschillende scripts die je moet bouwen en onderhouden. Het is dan zaak dat IT-infrastructuur meer agile en meer Application-Centric gaat worden.

Calm definieert applicaties via blueprints die inzichtelijk maken hoe de applicaties opgebouwd zijn en wat de afhankelijkheden zijn. Beheerders kunnen deze blueprints zelf maken en eventueel via een marketplace beschikbaar stellen voor anderen. IT kan andere teams zoals applicatieontwikkelaars, via Self Service Portals, machtigen om applicaties uit te rollen en te beheren met behoud van volledige controle over de infrastructuur.

Elke applicatie die middels Calm beheerd wordt, heeft een blueprint als basis. Dit is een template die alle stappen beschrijft om de applicatie uit te rollen, configureren en additionele taken die uitgevoerd moeten worden. De blueprint definieert ook de levenscyclus en onderliggende infrastructuur, vanaf de initiële installatie en alle update die tussentijds uitgevoerd moeten worden tot het compleet verwijderen van de applicatie.

Blueprints kunnen variëren van het simpel installeren van een enkele VM tot aan het installeren en managen van een multinode, multitier applicatie(s) over hybride enterprise clouds. Deze blueprints zullen dan ook complexer zijn en vereisen goed inzicht in de applicatie(s) en onderliggende infrastructuur.

Het maken van een blueprint kan in een grafische designer omgeving. Hier kan visueel inzichtelijk worden gemaakt hoe de verschillende componenten in de architectuur met elkaar samenhangen en de afhankelijkheden.

Xi Beam

Bedrijven gebruiken steeds vaker multi-cloud-architectuur om flexibiliteit in de bedrijfsvoering te vergroten, maar door deze grotere en complexere omgevingen wordt het steeds moelijker om een goed inzicht te krijgen en te houden om een optimaal cloud verbruik te garanderen.

Door deze multi-cloud-architectuur is de kans op blinde vlekken op het gebied van veiligheid en ongecontroleerde cloud-uitgaven groter geworden. De vraag naar sturing en toezicht van cloud teams wordt dus ook steeds relevanter.

Multi-cloud organisaties proberen:

  • Volledige inzicht te krijgen van hun cloud-beveiligingsniveau en uitgavepatronen in openbare en private clouds.
  • Realtime aanbevelingen voor de juiste sizing van cloud resources en het vaststellen van beveiligingskwetsbaarheden.
  • Geautomatiseerde controle op basis van policies om te zorgen voor cloud-beleid op bedrijfsniveau.

Xi Beam levert het antwoord op deze issues.

    • Inzicht in cloud verbruik.

Beam biedt diep inzicht in multi-cloud verbruikspatronen. Beam identificeert afwijkend gedrag zodat beheerders direct nieuwe beveiliging kwetsbaarheden kunnen identificeren of wanneer veranderingen in cloud uitgaven plaatsvinden.

    • Optimalisatie van cloud verbruik

Beam gebruikt machine learning om continue aanbevelingen te doen over de optimalisatie van de cloud omgeving. Beheerders kunnen eenvoudig beveiligingsupdates doorvoeren en configuratie optimalisaties doorvoeren met de bekende Nutanix one-click methode. Beam is standaard voorzien van meer dan 250 audit checks om compliant te zijn met industrie beveiligingstandaarden en cloud best practices.

    • Controle over cloud verbruik

Beam helpt met het maken van geautomatiseerde policies die zorgdragen voor een continue hoge efficiëntie van de cloud resources door het in real time detecteren en oplossen van beveiligings kwetsbaarheden. Beam helpt ook met het opleveren van projecten binnen budget door het automatiseren van kostenbesparende acties en daardoor het verminderen van de algehele cloud kosten.

Met Beam kun je het cloud verbruik over public en private cloud visualiseren en beheren vanuit een enkele beheerinterface. Het is een complete multicloud beheer tool voor de gehele cloud infrastructuur.

 

Conclusie

Nutanix biedt met Calm een oplossing om applicaties makkelijker te beheren over verschillende clouds heen. Met Beam wordt de security compliance inzichtelijk en kunnen de verschillende clouds efficiënter gebruikt worden.

Het Nutanix Xi Cloud Services portfolio is breder dan de hierboven genoemde producten.

Met Xi Epoch is het mogelijk om door middel van end-to-end monitoring mogelijk de health status van applicaties in de verschillende clouds te monitoren en daardoor de stabiliteit te vergroten en sneller op verstoringen te acteren.

Wilt u hier meer van weten dan staan de specialisten van ICT-Partners voor u klaar, onder andere Marco Tubben.