Hoe hou je als zorgorganisatie grip op continue ICT-vernieuwing
Eens in de drie jaar een upgrade van de systemen. Dan wennen aan de nieuwe functies en ‘look & feel’, een tijd gewoon werken om je vervolgens op te maken voor de volgende grootscheepse implementatie van de nieuwe versie. Dat was hoe het altijd ging met ICT. Nu in het cloudtijdperk is vernieuwing een doorlopend proces. Continu kleine stappen voorwaarts. Hoe hou je als zorgorganisatie en als ICT-verantwoordelijke grip op die snelle technologische ontwikkelingen? Drie overwegingen bij cloudtransitie en outsourcing van ICT.
Wat doe je zelf, wat besteed je uit?
Technisch beheer, applicatiebeheer, architectuur, hardware inkoop: het is goed je als zorgorganisatie af te vragen of die werkzaamheden bij je kernactiviteiten horen. Is er nog wel een reden om de ‘achterkant van de ICT’ in huis te hebben? De cloud biedt eigenlijk alles: software, infrastructuur, netwerk, database. Die diensten zijn minimaal zo veelzijdig, veilig en betrouwbaar als de systemen op de eigen locaties. Bovendien zijn die cloudtoepassingen innovatiever, beter schaalbaar en in kosten afgestemd op het daadwerkelijk gebruik: er is geen grote investering vooraf nodig. Belangrijke voordelen dus en voor veel zorgorganisaties aanleiding (grotendeels) afscheid te nemen van de eigen ijzerwaren.
Beheren wordt regisseren
Bij het overdenken van een eventuele cloudtransitie, is het ook goed te realiseren dat het niet alleen een technologische keuze is. Overstappen naar de cloud betekent: hardware verdwijnt, beheren wordt regisseren. Daarmee verandert het karakter van de ICT-afdeling. De taak van ICT is dan om soepele en veilige uitwisseling van informatie mogelijk te maken en de integraliteit te bewaken. Je hebt dus minder behoefte aan ouderwetse programmeurs en systeembeheerders en meer behoefte aan regisseurs die cloudleveranciers aansturen, de samenhang bewaken en de keten koppelen.
Maar eerst: een goed plan!
De keuze voor de cloud is een strategische beslissing. Die raakt de gehele organisatie. Er zijn dus allerlei aspecten die in dat traject aan bod moeten komen. Hoe brengen we de diensten en toepassingen bij elkaar en zorgen we ervoor dat iedereen altijd uit dezelfde databron put? Gaan we volledig over of houden we sommige systemen ‘on-premise’? Wat betekent het voor zaken als contractbeheer, samenwerking en governance? Hoe garanderen we privacy en gegevensveiligheid? Waar staan de gegevens van onze medewerkers en patiënten/cliënten? Hoe krijgen we de afdelingen en medewerkers mee in de continue vernieuwing van toepassingen? Stap 1 is dus een gedegen cloudtransitie roadmap gebaseerd op de visie en doelstellingen van de zorgorganisatie. Grip start altijd met visie.
De impact van de cloud op zorgorganisaties is groot. De keuze heeft implicaties voor alles en iedereen. Gelukkig hebben al veel organisaties de overstap succesvol gemaakt. Dat betekent ten eerste dat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden en dat er te leren is van best practices. Het betekent ook dat er veel zorginstellingen zijn die iets kunnen vertellen over wat werkt en wat juist niet werkt. Zoek dus vooral samenwerking met collega-instellingen en ICT-partners.