Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Hoe herken je een professioneel magazijn?

Een magazijn is een van de belangrijkste aspect in de e-commerce wereld. Alle goederen worden er opgeslagen, verwerkt en verzonden en dit proces dient vloeiend te verlopen. Door professioneel magazijnbeheer zorg je hiervoor en maak je het werk zowel leuk, als efficiënt. Magazijnwerk moet flexibel zijn, soepel verlopen en het moet natuurlijk ook opgeruimd en netjes zijn. Wij geven jou nog vijf andere belangrijke factoren die belangrijk zijn in een professioneel magazijn.

Gebruik van geavanceerde technologieën

Het gebruik van geavanceerde technologieën zorgt voor professionaliteit in het magazijn. Denk aan de juist systemen en software, zoals een Warehouse Management Systeem (WMS). Met het gebruik van een goede WMS zorg je voor slim voorraadbeheer, real-time inzicht in de orderverwerking en in alle magazijnactiviteiten.

Daarnaast is de implementatie van automatisering ook een belangrijk aspect in een professioneel magazijn. Denk bijvoorbeeld aan Pick-robots of geautomatiseerde sorteersystemen, wat ervoor zorgt dat de efficiëntie in het magazijn wordt verhoogd en fouten worden verminderd.

Nauwkeurige orderverwerking en voorraadbeheer

Een professioneel magazijn heeft duidelijke processen. Door de processen weet iedereen wat er moet gebeuren wat zorgt voor zelfstandigheid in het magazijn. Hierdoor kan elke medewerker zijn werk op dezelfde manier starten en uitvoeren. Zo zijn er minder managers nodig en kan het magazijn zich sneller aanpassen aan veranderingen en verbeteringen doorvoeren. Door duidelijke processen ontstaat er nauwkeurige orderverwerking en kan er snel en accuraat orders verwerkt, verzonden en geretourneerd worden, binnen de beloofde verwerktijden.

Naast nauwkeurige orderverwerking, is nauwkeurig voorraadbeheer ook zeer belangrijk. Hiermee wordt strikt bijgehouden welke producten er binnenkomen, op voorraad zijn en worden verzonden. Door dit goed inzichtelijk te maken, kan overtollig voorraad geminimaliseerd worden, wat de kosten verminderd.

Continue ontwikkeling

De behoeften van de klant verandert en er wordt steeds meer waarde gehecht aan vernieuwing, nauwkeurigheid en snelle levertijden. Het is belangrijk dat het magazijn hier flexibel mee om kan gaan en hierop in kan spelen. Ontwikkelingen staan nooit stil in het magazijn. Er zijn wijzingen in het assortiment, in het volume van producten of in het magazijnbeheer. Het is hierom belangrijk om de focus te leggen op het continu verbeteren van het gehele proces. Door feedback aan medewerkers te vragen – welke dagelijks te maken hebben met deze processen – ontvang je waardevolle input met betrekking tot verbeteringen.

Naast het continu ontwikkelen van het magazijn zelf, is het ook aan te raden om de medewerkers door te laten ontwikkelingen. Biedt trainingen of opleidingen om hun vaardigheden en efficiency te verbeteren. Ook zullen medewerkers zo zich gewaardeerd voelen, waardoor er extra motivatie wordt gecreëerd om zich te ontwikkelen in hun rol.

Veiligheid en naleving

buy online
Veiligheid staat centraal in een professioneel magazijn. Niet alleen omdat je het beste voor het personeel wilt, maar ook omdat door te voldoen aan de hoge veiligheidsnormen de efficiency wordt bevorderd en risico’s op ongevallen worden verkleind.

Onder veiligheid vallen verschillende aspecten. Van het correct opslaan van goederen tot aan het naleven van de veiligheidsnormen. Elk aspect dient zorgvuldig beheerd te worden en er dient strikte naleving van de regelgeving te zijn. Zo vermijd je niet alleen boetes en zorg je voor het personeel, maar behoud je ook het vertrouwen van de klant.

Kenmerken professioneel magazijn

Een professioneel magazijn herken je aan efficiëntie, flexibiliteit, nauwkeurigheid en slim voorraadbeheer. Met behulp van het WMS systeem van www.montawms.com kan jij gebruikmaken van geavanceerde technologieën, snelle orderverwerking en nauwkeurig voorraadbeheer. Door deze factoren in je magazijn te implementeren, het magazijn te blijven ontwikkelen en je te houden aan de veiligheidsregels zorg jij zo voor een professioneel en succesvol magazijn.